Piatok 03.05.2024
Dnes má meniny 
Galina
°C
24.11.2023 12:40

Mesto Hlohovec znížilo frekvenciu vývozu zberných nádob pri rodinných domoch


Ilustračná snímka (archív ON)


Mesto Hlohovec znížilo od jesene frekvenciu vývozu zberných nádob pri rodinných domoch na raz za 14 dní. Zároveň vymenilo zberné nádoby s objemom 240 litrov za menšie s objemom 120 litrov.


Opatrenia sú dôsledkom klesania množstva zmesového komunálneho odpadu, zvyšovania objemu triedeného odpadu a v súvislosti so zmenami, ktoré v odpadovom hospodárstve vojdú do platnosti od januára budúceho roka. Uvádza to radnica na svojom webe.         

V priebehu rokov 2016 až 2022 sa v meste podarilo znížiť množstvo zmesového komunálneho odpadu o vyše 1500 ton. Podľa zverejnených údajov obyvatelia mesta majú vytvorené podmienky na minimalizovanie produkcie zmesového komunálneho odpadu. Od roku 2016 boli domácnosti postupne vybavené zbernými nádobami na triedený zber obalov. K pozitívnym štatistikám prispelo aj zavedenie triedeného zberu biologicky rozložiteľného komunálneho odpadu zo záhrad od marca 2018, ktorý bol presmerovaný na zhodnotenie do kompostárne a od roku 2021 aj zber kuchynského biologicky rozložiteľného komunálneho odpadu, ktorý sa zhodnocuje v bioplynovej stanici.         

Radnica vyhodnocovala stav naplnenosti zberných nádob na zmesový odpad, zistila, že nebývajú naplnené do takej miery, aby bolo potrebné ich vysýpať každý týždeň. Keďže sa odbor životného prostredia mestského úradu usiluje o optimalizovanie výdavkov na nakladanie s komunálnymi odpadmi, na základe faktov upravil frekvenciu vývozov a veľkosť zberných nádob.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.08.2016
Preplnené kontajnery. Kto je zodpovedný za ich vývoz?
Pri veľkom počte ľudí sa môže stať, že nemáte kam vyhodiť vzniknutý odpad z domácnosti, pretože všetky zberné nádoby sú preplnené. Kto je zodpovedný za zvoz komunálneho odpadu a triedeného zberu?
viac
16.01.2017
Obyvatelia rodinných domov v Bratislave sa musia zapojiť do zberu bioodpadu
Bratislavčania bývajúci v rodinných domoch sa musia zapojiť do zberu biologicky rozložiteľného odpadu, ktorý napríklad vzniká pri údržbe záhrad. Zber bude mesto realizovať bez zmeny poplatku za komunálny odpad, dotknutí obyvatelia však musia oň do konca mesiaca požiadať.
viac
30.07.2022
Výsledky súťaže návrhov na riešenie obnovy rodinných domov
Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP) vyhlásila v spolupráci s Inštitútom Slovenskej komory architektov (ISKA) v apríli 2022 tri samostatné ideové architektonické súťaže pod súhrnným názvom Súťaž návrhov na riešenie obnovy rodinných domov.
viac
16.10.2023
Topoľčany uvažujú nad znížením frekvencie vývozu komunálneho odpadu
Mesto Topoľčany uvažuje nad znížením frekvencie vývozu komunálneho odpadu. Dôvodom sú zvyšujúce sa náklady na zber a následné nakladanie s odpadom.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %