Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
03.08.2020 01:37

Mesto chce sprístupniť historickú studňu na nádvorí kaštieľa


Kaštieľ Migazziovcov v Zlatých Moravciach. Snímka zdroj: vypadni.sk


Na nádvorí kaštieľa Migazziovcov v Zlatých Moravciach bola počas revitalizačných prác odkrytá unikátna historická studňa. Radnica ju chce sprístupniť pre turistov, mestskí poslanci schválili vyše 14.000 eur na jej obnovu.


Vyše osem metrov hlboká studňa bola roky zakrytá betónovou doskou. „V rámci obnovy studne bude jej nadzemná časť nanovo postavená do kruhu z opracovaného kameňa, ktorý bude prikrývať kovová mreža, aby bolo do studne vidieť. Bude tak vizuálne prístupná pre všetkých návštevníkov parku. Stavebné práce sa uskutočnia pod dohľadom Krajského pamiatkového úradu (KPÚ) Nitra,“ uviedla riaditeľka Mestského strediska kultúry a športu Simona Holubová. Rekonštrukciou prejde aj podzemná časť studne. Nevyhnutné budú aj stavebné úpravy, aby v budúcnosti nedošlo k jej zrúteniu. Stavebné práce sa uskutočnia ešte v tomto roku.       

Pamiatkari odhadujú vek studne zhruba na 400 rokov. Podľa Evy Gažiovej z KPÚ Nitra možno s najväčšou pravdepodobnosťou predpokladať, že ide o renesančnú stavbu a jej založenie súvisí priamo s výstavbou kaštieľa, ktorého postavenie sa pripisuje Forgáčovcom v roku 1630. „Prípadne jej založenie alebo sekundárne úpravy súvisia s niektorou mladšou stavebnou úpravou kaštieľa. Tie sa uskutočnili v prvej tretine 18. storočia alebo potom po roku 1779,“ doplnila Gažiová. Presnejšie datovanie výstavby, pôvodný vzhľad a funkciu by podľa jej slov mohli pomôcť objasniť podrobnejšie pamiatkové a archívne výskumy.       

Nadzemná časť studne stála ešte v polovici 20. storočia, čo dokazuje aj historická fotografia z roku 1954, na ktorej je zachytená ako ručná pumpa. V druhej polovici 20. storočia bola táto pumpa rozobratá. „Podzemná časť ostala zachovaná, nezasypala sa, iba ju prekryli betónovou doskou. Následne sa terén povrchovo upravil betónovou dlažbou, ktorá sa teraz rozobrala, a tým sa odkryla betónová doska. Po odstránení dosky sa studňa odkryla, bez poškodenia s priehľadom na dno, kde bolo vidno aj hladinu vody,“ vysvetlila Gažiová.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.09.2016
Na nádvorí Migazziovského kaštieľa sa bude variť slivkový lekvár
Tradíciu jeho varenia, ktorá sa pomaly vytráca z domácností, oživí 9. septembra Mestské múzeum v Zlatých Moravciach, pobočka Ponitrianskeho múzea v Nitre. O kultúrny program sa postará spevácky súbor Kolovrátok z Prílep.
viac
14.07.2018
Okná kaštieľa sú v havarijnom stave, mesto ich postupne vymieňa
Zlatomoravská radnica pokračuje vo výmene okien na budove Kaštieľa Migazziovcov. V súčasnosti v ňom sídli Mestské múzeum a Mestské stredisko kultúry a športu (MSKŠ).
viac
28.10.2019
Mesto pripravuje rekonštrukciu kaštieľa Migazziovcov
Mestskí poslanci schválili predloženie žiadosti o dotáciu z rozpočtovej kapitoly MK SR na projekt obnovy kaštieľa, spolufinancovanie realizovaného projektu mestom vo výške najmenej päť percent z celkového rozpočtu projektu a financovanie prípadných neoprávnených výdavkov z rozpočtu mesta.
viac
22.06.2023
Mesto chce získať dotáciu na obnovu kaštieľa Migazziovcov
Mesto Zlaté Moravce chce pokračovať v obnove a rekonštrukcii kaštieľa Migazziovcov. Radnica sa chce uchádzať o finančné prostriedky na rekonštrukciu z mechanizmu na podporu obnovy a odolnosti na obnovu verejných historických a pamiatkovo chránených budov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %