Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
17.03.2023 11:40

Mesto chce rozšíriť vodovodnú a kanalizačnú sieť


Ilustračná snímka: (tasr).


Mesto Veľký Šariš chce rozšíriť vodovodnú a kanalizačnú sieť. Celkovo ide o tri kilometre a stavbu chce financovať prostredníctvom úveru. Investičným zámerom sa budú zaoberať mestskí poslanci na najbližšom zasadnutí.


Ako uviedol primátor Viliam Kall, mesto má približne sedem rokov vydané stavebné povolenie na spomenutú stavbu. Uchádzali sa o externé zdroje, neboli však podľa neho vyhlásené výzvy na tento účel alebo neboli oprávnenými žiadateľmi. Oslovila ich možnosť využitia úveru z Environmentálneho fondu.

"Ide o úver, ktorý môže samospráva získať na krytie spomenutých vecí na obdobie až 20 rokov s fixovaným úrokom vo výške 0,1 percenta. Budeme potrebovať takmer milión eur na tri kilometre nových trás verejného vodovodu a kanalizácie s tým, že sú tam aj iné technologické zariadenia, ako sú tlakové stanice a podobne," povedal Kall. Zamerajú sa podľa jeho slov na prípravu nových lokalít, kde očakávajú, že dôjde v najbližšom období k výstavbe rodinných domov, alebo sa už začala.

"Výhodou úveru je, že financie môžeme použiť aj na fotovoltické zariadenia či nové verejné osvetlenie. Ak nám zostanú voľné zdroje, určite pôjdeme aj do nejakej elektrickej sebestačnosti," vysvetlil Kall.

Pri úvere vo výške približne milión eur a splatnosti 20 rokov ročná splátka predstavuje sumu približne 50 000 eur. "Čím skôr stavbu zrealizujeme, tým dochádza určitým spôsobom k šetreniu financií z dôvodu, že ak by sme zákazku robili v neskoršom období, tá cena by bola vyššia, inflácia a tak ďalej," skonštatoval primátor.

Na marcovom rokovaní mestského zastupiteľstva sa budú poslanci zaoberať investičným zámerom. "Na základe toho bude spustené verejné obstarávanie. Podpis zmluvy očakávam v lete s tým, že do zimy alebo v jeseni je možné, že budú začaté prvé stavebné práce. Predpokladám, že vzhľadom na rozsah samotné práce potrvajú do konca budúceho roka, ak nedôjde k nejakým komplikáciám," dodal Kall.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.10.2020
Verejnosť najviac zaujal projekt oddychovej zóny vo Veľkom Šariši
Ľudia z celého Slovenska hlasovaním rozhodli o projekte, ktorý získal v rámci grantového programu Šariš ľuďom prémiu. Ide o projekt oddychovej zóny vo Veľkom Šariši a obnovy včelstva.
viac
16.06.2021
Športový areál v priestoroch školy mesto kompletne obnoví
Športový areál v priestoroch Základnej školy (ZŠ) vo Veľkom Šariši v sobotu (12. 6.) ručne kosili kosci. Konalo sa tam podujatie Šarišske kosače. Mesto chce areál kompletne obnoviť. Veľký Šariš je aktuálne Európskym mestečkom športu 2021.
viac
27.06.2022
Vo Veľkom Šariši pribudne nová cykloalej za 719 000 eur
Vo Veľkom Šariši prebiehajú stavebné práce súvisiace s vybudovaním novej cykloaleje. Jej trasa povedie cez bývalý mlynský náhon. Začínať bude na Jarkovej ulici a končiť na ulici Mlynská.
viac
06.03.2023
Archeopark pod hradom priblíži život ľudí v stredoveku
Mesto Veľký Šariš dokončuje práce na archeoparku, ktorý vznikne pod hradom Šariš. Projekt by mal byť ukončený v apríli a sprístupniť ho chcú prvý májový víkend počas otvorenia hradnej sezóny.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %