Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
21.04.2023 01:30

Mesto chce obnoviť a doplniť osvetlenie na Rožňavskej a Štefánikovej


Ilustračná snímka.


Časť verejného osvetlenia v Poprade zmodernizujú a zároveň doplnia, dôjde tiež k rekonštrukcii kabeláže svetelnej signalizácie.


Mestskí poslanci tento týždeň na zastupiteľstve schválili návrh realizácie investície a prijatie úveru z Environmentálneho fondu. Modernizácia a doplnenie verejného osvetlenia sa týka ulíc Rožňavská a Štefánikova.

Rekonštrukcia spočíva vo výmene všetkých existujúcich svietidiel za nové LED s tzv. bezúdržbovou prevádzkou a reguláciou intenzity. Z predloženého materiálu vyplýva, že osvetľovacia sústava bude rozšírená do doteraz neosvetlených častí mesta, zlepšiť sa má osvetlenie komunikácií, projekt rieši aj nové umiestnenie stožiarov či doplnenie rozvádzačov. Súčasťou zámeru sú aj nové smart a safe prvky.

"Navrhovaným riešením modernizácie verejného osvetlenia vzniká dostatočne veľký potenciál na úsporu elektrickej energie aj pri zlepšení svetelných charakteristík a doplnení svetelných bodov v lokalitách, kde je to žiaduce. Modernizáciou a rekonštrukciou verejného osvetlenia dosiahneme nižšie hodnoty celkového elektrického príkonu osvetľovacej sústavy," uvádza sa ďalej v materiáli. Mesto po obnove ráta s predpokladaným znížením nákladov za spotrebovanú elektrickú energiu na úrovni približne 47 percent a taktiež množstva emisií CO2 o približne 68 percent.

Predpokladaná maximálna výška požadovaného úveru je stanovená na 1,5 milióna eur. Reálne čerpanie bude závisieť od ceny, ktorá vzíde z verejného obstarávania. Splatnosť úveru je pritom 20 rokov s možnosťou predĺženia pri ročnej úrokovej sadzba 0,1 percenta, ktorá je fixná po celú dobu splatnosti. Jednou z výhod podľa mesta je, že získaný úver nezvýši dlh samosprávy a môže byť dodatočne vyplatený zo schválenej dotácie.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.06.2017
Testujú inteligentné verejné osvetlenie
V Poprade začala v pondelok (19. 6.) večer testovacia prevádzka verejného osvetlenia doplneného o ďalšie dômyselne prepojené funkcionality. Podľa dostupných informácií ide o prvý test v reálnych podmienkach v takomto rozsahu na Slovensku.
viac
10.07.2023
Komárno investuje 1,5 milióna do modernizácie verejného osvetlenia
Približne 1,5 milióna eur investuje v blízkej budúcnosti mesto Komárno do modernizácie verejného osvetlenia a osvetlenia jednotlivých inštitúcií v Komárne. Významná investícia umožní na niektorých miestach dosiahnuť až 80-percentnú úsporu, informovala radnica.
viac
11.07.2023
Ružomberok zmodernizuje verejné osvetlenie za 2,8 milióna eur z úveru
Verejné osvetlenie v Ružomberku obnovia za 2,8 milióna eur z úveru od Environmentálneho fondu. TASR o tom informoval hovorca ružomberského primátora Vladimír Miškovčík s tým, že o rekonštrukcii rozhodlo mestské zastupiteľstvo. Modernizácia by nemala trvať dlhšie ako štyri roky.
viac
22.08.2023
Z päťmiliónového úveru v Martine zmodernizujú verejné osvetlenie
Verejné osvetlenie v Martine obnovia za päť miliónov eur z úveru od Environmentálneho fondu. Potvrdila to hovorkyňa mesta Zuzana Kalmanová s tým, že o tom uplynulý týždeň rozhodlo martinské mestské zastupiteľstvo.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %