Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
02.10.2023 03:05

Mesto Bratislava zriadi od budúceho roka na magistráte klimatickú kanceláriu


Ilustračná snímka


Deklaruje, že si je vedomé závažnosti klimatickej krízy a nutnosti znižovania emisií skleníkových plynov. Pre TASR to povedal hovorca mesta Peter Bubla.


Reagoval tak na otvorený list zástupcov odbornej i aktivistickej verejnosti adresovaný primátorovi Bratislavy Matúšovi Vallovi.         

Tí v liste upozorňujú, že pozornosť, ktorú vedenie hlavného mesta venuje adaptácii na klimatickú krízu, nevychádza z dostatočne odborných východísk. "So znepokojením vnímame zverejňované informácie na webových stránkach hlavného mesta, ktoré sú skôr pôsobivými sloganmi a všeobecne formulovanými sľubmi bez konkrétnych politík a návrhov riešení smerujúcich k zníženiu environmentálnej záťaže mesta," ozrejmili aktivisti v liste.         

Javí sa im, že politika mesta je v tejto oblasti netransparentná, nezverejňujú údaje o produkcii skleníkových plynov, o očakávaných a skutočných účinkoch či efektivite prijímaných opatrení realizovaných z verejných zdrojov. Otvorený list podpísalo viac ako 50 signatárov, ktorí zastupujú odbornú verejnosť z oblastí prírodných vied, environmentálnych štúdií, architektúry a urbanizmu, ale aj spoločenských vied a aktivizmu.         

"Od začiatku tohto roka sa téme intenzívne venuje nový námestník primátora pre životné prostredie a klimatickú krízu Jakub Mrva a zároveň od budúceho roka zriaďujeme priamo na magistráte klimatickú kanceláriu," uviedol Bubla. Podotkol, že jej prioritou bude napríklad koordinácia klimatickej agendy na meste, zosúladenie projektov magistrátu a mestských podnikov so strategickými cieľmi mesta či transparentná komunikácia témy smerom k odbornej aj laickej verejnosti.         

Podľa hovorcu mesta v mnohých bratislavských projektoch s klimatickým presahom aplikujú princípy otvorenej a transparentnej diskusie. "Participáciu určite nechceme zanedbať ani pri tvorbe Akčného plánu udržateľnej energetiky a klímy," dodal s tým, že v priebehu jesene chystajú pre odbornú verejnosť a neziskový sektor participatívne workshopy.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.10.2016
Magistrát hľadá dobrovoľníkov na sčítanie bezdomovcov
Historicky prvé sčítanie ľudí bez domova v Bratislave sa uskutoční 9. novembra, cieľom je zreálniť ich počet v hlavnom meste.
viac
22.11.2016
Bratislava odmietla predĺžiť zmluvu s investorom predstaničného námestia
Mesto Bratislava odmietlo predĺžiť o päť rokov zmluvu so spoločnosťou Transprojekt, ktorá má do konca roka obnoviť priestor pred bratislavskou Hlavnou stanicou. Rozhodli o tom mestskí poslanci, ktorí tak chcú, aby zmluva trvala do dohodnutého termínu 31. decembra 2016.
viac
30.10.2019
Staré Mesto zriadilo neziskový Fond architekta Weinwurma
Mestská časť verejnosti oficiálne predstavila Fond architekta Weinwurma. Donori môžu vďaka nemu transparentne pomáhať zveľaďovať mestskú časť.
viac
19.02.2021
Starosta R. Kusý si vie predstaviť veľké vakcinačné centrum na NFŠ
Starosta bratislavského Nového Mesta Rudolf Kusý si vie predstaviť, že by vakcinačné centrum v rámci hlavného mesta vzniklo v priestoroch Národného futbalového štadióna (NFŠ).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %