Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
07.07.2022 09:30

Mestá požiadajú MF o odpustenie splatenia pôžičky prijatej počas pandémie


Ilustračná snímka: (tasr).


Členovia Únie miest Slovenska (ÚMS) požiadajú Ministerstvo financií (MF) SR o odpustenie splatenia finančnej výpomoci, ktorú dostali v roku 2020 v súvislosti s riešením pandémie ochorenia COVID-19.


Zhodli sa na tom primátorky a primátori členských miest Únie miest Slovenska (ÚMS) na stredajšom online zasadnutí republikovej rady.

"ÚMS zároveň vyzýva všetky ostatné samosprávy na Slovensku, ktoré túto finančnú pomoc dostali, aby sa k spoločnej iniciatíve miest pripojili," uviedla hovorkyňa strešnej organizácie mestských samospráv Daniela Piršelová.

Únia si podľa jej slov plne uvedomuje zložitosť a vážnosť ekonomickej a hospodárskej situácie, pripomína však zároveň, že základnou úlohou samosprávy je starostlivosť o všestranný rozvoj jej územia a o potreby jej obyvateľov. "Samospráva má zabezpečiť celkový rozvoj, nielen 'kúriť a svietiť', pričom niektoré samosprávy môžu mať problém aj s týmito základnými službami," upozornila hovorkyňa ÚMS. "Zvolený postup má preto svoje opodstatnenie práve v tomto čase, keďže neodpustenie návratnej finančnej výpomoci by malo priamy vplyv na rozpočty rokov 2024 a 2025," dodala v súvislosti s iniciatívou ÚMS.

Informovala takisto, že členské mestá ÚMS budú pozorne sledovať ďalší vývoj vlastnej ekonomickej situácie, postup zo strany štátu, a v septembri sa rozhodnú, aké ďalšie kroky podniknú. Členovia ÚMS opätovne vyzvali exekutívu k začatiu reálnej diskusie o reforme verejnej správy vrátane zmien vo financovaní, ktoré by zamedzili ďalším, často populistickým politickým riešeniam na úkor miest.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.02.2021
Stanovisko Únie miest Slovenska k otváraniu škôl
Únia miest Slovenska (ÚMS) vyzýva ministra zdravotníctva SR Mareka Krajčího, aby urýchlene, najneskôr do piatka večera, zabezpečil podpis rozhodnutí o zriadení súkromných mobilných odborových miest (MOM) pre zrýchlenie procesu testovania obyvateľov Slovenska.
viac
12.02.2021
ÚMS: Situácia s MOM sa vo viacerých mestách zlepšila
Únia miest Slovenska (ÚMS) víta, že Ministerstvo zdravotníctva SR vypočulo našu požiadavku, že je nevyhnutné spružniť proces vzniku súkromných mobilných odberových miest (MOM).
viac
07.05.2021
Vyhlásenie ÚMS k daňovo – odvodovej reforme MF SR
Únia miest Slovenska (ÚMS) nevie a nechce vecne reagovať na útržkovité informácie, ktoré vyvolávajú zbytočné diskusie a polemiky a nechce byť vťahovaná do žiadnych politických hier.
viac
22.07.2021
Únia miest Slovenska žiada opätovné stiahnutie stavebnej legislatívy
Únia miest Slovenska (ÚMS) nesúhlasí s tým, aby Stavebný zákon a Zákon o územnom plánovaní, ktoré do MPK už po druhýkrát predložil podpredseda vlády SR Štefan Holý, boli posunuté do ďalšieho legislatívneho procesu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %