Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
17.02.2016 11:00

Mestá a obce s dielami Majstra Pavla podpísali memorandum o spolupráci


Bazilika svätého Jakuba v Levoči. (Foto: tasr)


Budúci rok sa bude niesť v duchu osláv 500. výročia dokončenia diela Majstra Pavla v Levoči. Pri tejto príležitosti mestá a obce, v ktorých sa nachádzajú jeho diela, podpísali memorandum o vzájomnej spolupráci.


Všetky mestá a obce, ktoré sa zapojili do podpísania memoranda, evidujú vo svojom depozitári, v kostoloch či v múzeách nejaké dielo Majstra Pavla. Týmto chceme deklarovať, aby ministerstvo kultúry v budúcom roku, ktorý bude symbolizovať 500. výročie dokončenia jeho diela v Levoči, jasne podporilo tieto mestá a obce,“ vysvetlil zámer podpísania memoranda primátor mesta Levoča Milan Majerský. Doplnil, že samosprávy 18 miest a obcí, v ktorých sa tieto diela nachádzajú, by chceli organizovať rôzne kultúrne, spoločenské a historické podujatia. Tie by podľa neho vtiahli ľudí do deja a pripomenuli im, že aj v ich meste alebo obci sa nachádza výnimočné dielo svetového významu.

Najznámejším dielom Majstra Pavla je najväčší gotický oltár na svete, ktorý sa nachádza v Bazilike sv. Jakuba v Levoči. Všetci primátori a starostovia, ktorí sa na podpísaní memoranda zúčastnili, potvrdili, že diela tohto umelca sú lákadlom pre návštevníkov ich samospráv. „Ide o obrovskú príležitosť, pretože môžeme naše mestá a obce znova propagovať. Práve osobnosť Majstra Pavla je obrovskou príležitosťou, aby sme mohli ukázať našu históriu navonok,“ povedal zástupca primátora mesta Bardejov Vladimír Savčinský.

Budúci rok sa bude niesť v duchu roka Majstra Pavla a podľa levočského primátora bude mať celoslovenský charakter. Pri tejto príležitosti bude vydaná aj poštová známka a pamätná minca, ktorá vyjde v máji 2017. Poštová známka pôjde do obehu v októbri 2017. „Chceli by sme, aby sa v mestách a obciach, kde sa nachádza dielo tejto významnej osobnosti, uskutočnili oslavy,“ uviedol Majerský. Zároveň verí, že centrálne oslavy Majstra Pavla by mohli byť práve v historickom meste Levoča.

Autor: (tasr, red)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.04.2024
Bratislava opäť symbolicky otvorila svoje brány, konajú sa mestské dni
Hlavné mesto opäť symbolicky otvára svoje brány obyvateľom i návštevníkom, víkend (20. - 21. 4.) patrí tradičným Bratislavským mestským dňom.
viac
20.04.2024
MAS Zlatá cesta pomohla získať podporu z eurofondov desiatkam projektov
Miestna akčná skupina (MAS) Zlatá cesta so sídlom v Prenčove neďaleko Banskej Štiavnice pomáha čerpať zdroje z Európskej únie už od roku 2010 verejnému aj neverejnému sektoru v okresoch Banská Štiavnica a Krupina.
viac
20.04.2024
Rokovanie Komory obcí ZMOS bolo aj o centrách zdieľaných služieb
V dňoch 16. a 17. apríla 2024 zvolala do Zvolena rokovanie Komory obcí predsedníčka komory Božena Kováčová. Rokovanie otvorila podpredsedníčka Komory obcí Martina Kubišová.
viac
20.04.2024
Detský čin roka hľadá deti, ktoré pomáhajú blízkym, kamarátom či cudzím ľuďom
Občianske združenie Detský čin roka otvorilo výzvu a hľadá deti, ktoré pomáhajú svojim blízkym, kamarátom či cudzím ľuďom a sú citlivé k prírode i zvieratám.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %