Do zostavenia knihy receptov sa môže zapojiť každý, kto pošle svoje odskúšané recepty na špeciality s medom alebo recepty starých mám z rôznych častí regiónu Gemer-Malohont.
Miestna akčná skupina (MAS) Malohont pripravuje knihu, ktorej obsahom budú tradičné i netradičné špeciality s medom.
„Naším cieľom je prostredníctvom zberu receptov a zostavenia knihy prispieť predovšetkým k zachovaniu tradičnej gastronómie tohto regiónu so zameraním na med. Kniha by mala zároveň obsahovať aj netradičné recepty, rôzne rady od včelárov, ako aj kontakty na nich, čím chce MAS pomôcť zviditeľniť ich prácu so včelami i produkciu miestneho zdravého medu a včelieho peľu,“ vysvetlila zámer manažérka MAS Miroslava Vargová.
Do zostavenia knihy receptov sa podľa nej môže zapojiť každý, kto pošle svoje odskúšané recepty na špeciality s medom alebo recepty starých mám z rôznych častí regiónu Gemer-Malohont. „Môže ísť o zákusky, koláče, hlavné jedlá, predjedlá, nápoje a ďalšie dobroty, v ktorých sa používa med. K receptu je možné pripojiť fotografiu jedla a písomný dokument, odfotený alebo naskenovaný, ktorý dokazuje, že ide o starý recept,“ priblížila Vargová s tým, že môže ísť aj o ručne písaný recept alebo akékoľvek iné fotografie zachytávajúce život so včelami.
„Vítané sú aj recepty zo starých kníh s regionálnou tematikou alebo zo starých zošitov či rodinných záznamov,“ pokračovala manažérka, podľa ktorej každý, kto sa do prípravy knihy zapojí zaslaním receptu, ju neskôr za odmenu získa. „Ďalšími odmenami budú balíčky včelích produktov od včelárov z regiónu, ktoré bude možné získať napríklad za najviac zaslaných tradičných receptov, najnetradičnejšiu špecialitu alebo najstarší recept, ktorý bude písomne doložený,“ dodala.
Recepty je možné posielať do 31. júla 2016 na emailovú adresu info@malohont.sk, prípadne poštou na adresu MAS Malohont, Sama Vozára 154, 980 52 Hrachovo. „Recept by mal obsahovať názov špeciality, potrebné suroviny vrátane uvedenia množstva, postup aj s dĺžkou varenia či pečenia a aspoň odhadom aj počet porcií. Potrebné sú tiež kontaktné údaje odosielateľa,“ zakončila manažérka.