Piatok 20.09.2024
Dnes má meniny 
Ľuboslav, Ľuboslava
°C
13.09.2024 03:10

Matica slovenská vydala komplexnú knihu o bernolákovcoch


Titulná stránka knihy. Snímka zdroj: HS


Matica slovenská vydala novú knihu, ktorá spracováva tému prvej vlny národného obrodenia. Ide o komplexnú knihu o bernolákovcoch. TASR o tom informovala hovorkyňa Matice slovenskej Laura Hancová.


Kniha je rozdelená na vzdelávaciu (učebná pomôcka pre školy so základnými informáciami), vedeckú (výstup z minuloročnej konferencie v Košiciach), populárno-náučnú (medailóny bernolákovcov) a osvetovú časť (reporty z tematických podujatí). Jej súčasťou je aj obrazová príloha. Obsahuje pamätníky, fotografie, kresby, časovú os, vzácne rukopisy z Archívu Matice slovenskej, ukážky z publikovaných kníh a časopisov či AI rekonštrukcie tvárí bernolákovcov. Obálku publikácie tvorí prienik miest Trnava a Bratislava ako dvoch centier pôsobenia bernolákovcov a kolorizované tváre bernolákovcov.         

Matica slovenská pripomína, že bernolákovci ako prví kodifikovali slovenský jazyk, boli pri prvom slovenskom preklade Biblie či spísali prvé literárne diela v slovenskom jazyku a iniciovali ich vydávanie. Upevnili historické vedomie o Veľkej Morave a Cyrilovi a Metodovi a stáli pri vzniku Slovenského učeného tovarišstva ako prvej celoslovenskej kultúrnej inštitúcie. Realizovali sa aj v Spolku milovníkov literatúry a reči slovenskej, v Spolku sv. Vojtecha, v Tatríne. Najmladší katolícki dejatelia stáli aj pri vzniku Matice slovenskej.         

"Bernolákovci napokon inšpirovali aj ďalšie vlny národného obrodenia od Kollára, Šafárika až po štúrovcov, s ktorými časť mladších bernolákovcov aj spolupracovala," dopĺňa Matica slovenská.         

Kolektívne dielo je výsledkom synergie Slovenského literárneho ústavu Matice slovenskej, Kulturologicko-filozofického odboru Matice slovenskej, Domu Matice slovenskej v Košiciach, Spoločnosti Ladislava Novomeského, Spolku slovenských spisovateľov a Archívu Matice slovenskej.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.03.2018
V mrznúcej Istebňanke sa zišli otužilci z Oravy, Turca i Liptova
Pri teplote vzduchu mínus 4 stupne a vody okolo nuly, sa otužilci zdržali niekoľko minút v mrznúcej vode a k tomu si ešte spievali svoju hymnu. Početná skupina divákov drkotala zubami vari viac ako čvachtajúci sa plavci a mne samému nabehli riadne zimomriavky.
viac
27.07.2018
Národné matičné slávnosti budú po štyroch rokoch opäť v Martine
Národné matičné slávnosti sa uskutočnia 3. a 4. augusta v Martine pri príležitosti 155. výročia založenia Matice slovenskej (MS) a 25 rokov existencie Slovenskej republiky. Ponúknu folklór, divadlo, výstavu aj mimoriadne oceňovanie známych slovenských osobností.
viac
14.05.2021
Matica slovenská vydala Najkrajšie slovenské povesti
Vydavateľstvo Matice slovenskej prináša na knižný trh novinku Najkrajšie slovenské povesti. Publikácia vzdáva poctu velikánom slovenskej povesťovej tvorby Pavlovi Dobšinskému, Jozefovi Cígerovi Hronskému a Márii Ďuríčkovej.
viac
23.05.2022
ŽSK vydal v spolupráci s Maticou slovenskou knihu Západné Tatry
Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) vydal v spolupráci s Maticou slovenskou knihu Západné Tatry. Predstavili ju v nedeľu v Múzeu liptovskej dediny v Pribyline na podujatí Ovčiarska nedeľa.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.36 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.06 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.58 %