Piatok 18.10.2024
Dnes má meniny 
Lukáš
°C
10.06.2024 04:05

Materská škola spustí nové praktické vyučovanie o kolobehu života


Ilustračná snímka OcÚ Beluša


Materská škola v Beluši bola úspešná v žiadosti o environmentálnu dotáciu Zelené oči z Trenčianskeho samosprávneho kraja. V škôlke si vybudujú vyvýšené záhony, kde si každá trieda vytvorí vlastnú záhradu. Projekt nazvali Dary prírody.


Prostredníctvom zážitkového učenia sa deti dozvedia viac o kolobehu života. Okrem motorických schopností, tímovej práce, pracovných návykov a praktických skúseností si budú mať možnosť prehĺbiť spojenie s prírodou,“ hovorí riaditeľka školy Irena Gulišová.

V deviatich záhonoch z drevených obrúb plánujú pestovať úžitkové a okrasné rastliny. Okrem samotných záhonov, ktoré osadí oddelenie správy majetku a obecných služieb Obecného úradu v Beluši, sa nakúpi nové záhradnícke náradie. Po zabezpečení osiva a sadeníc si deti spoločne s pedagógmi vypestujú planty, ktoré následne zasadia do exteriéru. V starostlivosti budú pokračovať aj v ďalších sezónach.

Súčasťou praktickej starostlivosti o rastliny bude séria vzdelávacích aktivít vrátane návštevy Ústredného kontrolného a skúšobného ústavu poľnohospodárskeho, divadelného predstavenia Kompostory a niekoľkých prednášok na tému zdravá výživa a kompostovanie. Deti tiež navštívia výstavu ovocia a zeleniny a sami si v rovnakých kategóriách v materskej škole zasúťažia.

Pokračuje riaditeľka materskej školy Irena Gulišová: „Individuálne sme sa venovali pestovaniu na triedach, ale vďaka tomuto projektu sa aktivity rozšíria. Projekt nadväzuje na úspešné pestovateľské aktivity v elokovanom pracovisku Hloža. Deti strávia viac času na čerstvom vzduchu a kolobeh prírody uvidia na vlastné oči a sami do neho zasiahnu.“

Za obec uzatvára tému starosta Ján Prekop: „Fyzická práca spolu s aktívnym pestovaním rastlín sa postupne vytráca z našich domácností, preto som veľmi rád, že škôlka deťom poskytne priestor na experimenty a rozvoj pestovateľských zručností. Deti sa naučia vzájomne spolupracovať a zdieľať výsledky svojej práce, čo považujem za veľmi prínosné a dôležité.“

Autor: (ts-OcÚ Beluša, Petra Martišová)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.04.2021
Prešov zníži poplatok za pobyt detí v materskej škole
Mesto Prešov upraví výšku príspevkov na čiastočnú úhradu výdavkov za pobyt dieťaťa v materskej škole. V prípade detí do troch rokov tak budú rodičia od 1. 5. 2021 platiť menej. Nižší poplatok sa týka aj časti detí starších ako tri roky.
viac
19.11.2021
Vďaka projektu sa deti v Beluši budú vzdelávať Vonku hravo a zdravo!
Materská škola (MŠ) Beluša umožní deťom vďaka projektu z grantového programu Trenčianskeho samosprávneho kraja „Zelené oči“ outdoorové vzdelávanie.
viac
04.12.2021
V Dúbravke príde deti pozdraviť Mikuláš pod okná materských škôl
V bratislavskej Dúbravke zavíta tento rok Mikuláš pod okná materských škôl. S mikulášskou nádielkou obíde v pondelok (6. 12.) všetkých 12 škôlok.
viac
04.07.2022
V poradí 27. škôlka v Petržalke je opäť o čosi bližšie k realite
Jej budovu na Fialovej ulici v lokalite Slnečnice odovzdal developer minulý týždeň mestskej časti, ktorá ju odkúpila za milión eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.35 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.02 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.63 %