Piatok 17.05.2024
Dnes má meniny 
Gizela
°C
14.09.2023 05:55

Malacky plánujú zmeniť trávniky na rozkvitnuté lúky a prilákať viac opeľovačov


Ilustračná snímka zdroj: Depositphotos


Mestské trávniky v Malackách by sa mali premeniť na lúky plné kvetov. Mesto spolu s partnermi deklaruje ambíciu premeniť takmer päť hektárov trávnatých plôch na lúky priťahujúce včely i motýle. Týmto krokom chce bojovať proti rapídnemu poklesu opeľovačov.


Nižšia úroda jabĺk, paradajok či menej rastlinných druhov? Aj to môže byť dôsledok toho, že na Slovensku podľa štatistík evidujeme až 25 % úbytok opeľovačov, najmä divých včiel, motýľov a ďalšieho opelivého hmyzu. Práve opeľovače sú nevyhnutné pre náš život. Základnou myšlienkou projektu je preto vytvorenie tzv. biokoridorov – lúčnych porastov, ktoré zabezpečia dostatok potravy pre opeľovače v mestskom prostredí.

Spolupráca pre dobrú vec

Ako informuje mesto na svojej webovej stránke, Malacky a priemyselné závody IKEA sa spojili v úsilí zastaviť tento prudký pokles opeľovačov v mestskom prostredí. „Menej prachu, znižovanie teploty, zadržiavanie vlhkosti priamo na mieste a mestské lúky ako prirodzený domov pre rastliny a opeľovače – toto a ešte viac prinesie projekt Malacky – mesto priateľské k opeľovačom. Rozbieha ho samospráva v spolupráci so spoločnosťami IKEA Industry a IKEA Components spolu s ďalšími partnermi,” uvádza mesto.

Z mestských trávnikov by mohli byť lúky

Mesto plánuje premeniť takmer 5 hektárov mestských trávnikov na lúky a ako ďalej uvádza na svojej stránke, po dôkladnej analýze má v pláne na vybraných plochách zabezpečiť aj citlivé kosenie či úpravu pôdy. „Ďalšie plochy budú doplnené prirodzeným spôsobom (samovýsevom z už existujúcich rastlín), prípadne sa z nich odstráni aktuálna vegetácia a urobí sa nový výsev. Súčasťou projektu budú aj hmyzie hotely, informačné tabule a vzdelávacie prednášky pre žiakov,” pripomína mesto. „Spoločnými silami a tiež pomocou grantu Nadácie Slovenskej sporiteľne chceme vysiať lúčne kvety tam, kde sú dnes mestské trávniky. Dôležitou súčasťou premeny je zapojenie obyvateľov Malaciek – budeme radi, ak premenia svoje trávniky, ktoré sú pre opeľovače v podstate niečo ako púšť, na lúky, ktoré im, naopak, dodávajú potrebnú potravu,“ doplnila Ľubica Pilzová, hovorkyňa mesta.

Autor: (js)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.08.2016
Mesto pripravuje nový územný plán
Mesto Vráble pripravuje nový územný plán. Mesto ako orgán územného plánovania konštatovalo, že sa zmenili územno-technické, hospodárske a sociálne predpoklady a na základe toho rozhodlo o obstaraní nového Územného plánu mesta Vráble.
viac
22.06.2019
Mesto chce postupne postaviť stovky nájomných bytov
V Malackách by v budúcich rokoch malo vzniknúť niekoľko stoviek nájomných bytov. Ambiciózny plán samosprávy potvrdil pre TASR primátor okresného mesta v Bratislavskom kraji Juraj Říha.
viac
07.04.2020
Mesto Bánovce nad Bebravou ušetrilo financie za zimnú údržbu
Mesto Bánovce nad Bebravou usporilo na zabezpečení zimnej údržby, ako i následnom čistení ciest a chodníkov približne 32 500 eur. Nižšie náklady za uplynulú zimnú sezónu dosiahlo zmenami v pláne údržby. Informovala o tom radnica v tlačovej správe.
viac
09.04.2021
Zmena územného plánu otvára nové urbanistické možnosti v centre mesta
Riešenie kompletného urbanizmu priestoru, ktorý sa v Trenčíne uvoľnil po prekládke železničnej trate, majú umožniť zmeny územného plánu. V stredu (7. 4.) ich schválili poslanci trenčianskeho mestského zastupiteľstva.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %