Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
11.09.2021 05:35

Malacky opätovne požiadali o dotáciu na výstavbu kompostárne


Ilustračná snímka: Teraz.sk


Na mieste bývalých vodární pri vjazde do Malaciek od Plaveckého Štvrtka má vyrásť kompostáreň. Mestská spoločnosť Tekos už podala na Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR žiadosť o dotáciu na jej výstavbu, požadovaná výška je 2,6 milióna eur.


"Keďže mesto nebolo úspešné v predchádzajúcej žiadosti pred vyše rokom, projekt kompostárne prepracovalo a žiadosť o dotáciu je podaná znovu," objasnil primátor Malaciek Juraj Říha. Pozemky, na ktorých má kompostáreň stáť, mesto kúpilo do svojho vlastníctva a vyčistilo.

"Je našou dlhodobou snahou zabezpečiť spracovanie zeleného odpadu vrátane novej zákonnej povinnosti spracovania kuchynských odpadov. Vybudovaním mestskej kompostárne sa ušetrí na dopravných nákladoch, pretože odpad sa momentálne vyváža mimo Malaciek. Verím, že tým zároveň zlepšíme triedenie odpadu a vďaka tomu dokážeme stabilizovať poplatky za odpady," povedal primátor.       

Poslanci Malaciek na augustovom rokovaní schválili prenájom týchto pozemkov pre spoločnosť Tekos za 1 euro ročne, nájom je viazaný výlučne na výstavbu kompostárne v prípade získania dotácie.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.02.2021
Žilina chce v roku 2022 spustiť priemyselnú kompostáreň
Mesto Žilina chce v roku 2022 spustiť priemyselnú kompostáreň. Celková výška oprávnených výdavkov projektu je 2 099 334 eur, ministerstvo životného prostredia schválilo žiadosť mesta o nenávratný finančný príspevok vo výške 1 994 367,30 eura.
viac
28.04.2021
Vo Svidníku sa pri zbere kuchynského odpadu inšpirovali zahraničím
Od nového roka začali s povinným triedením kuchynského odpadu aj vo východoslovenskom okresnom meste Svidník. Samosprávam ukladá takúto povinnosť zákon, pričom počas prvých šiestich mesiacov môžu mestá a obce na základe rozhodnutia ministerstva životného prostredia systém zlepšovať a vylaďovať.
viac
08.11.2022
Mesto získalo na novú kompostáreň dotáciu viac ako 2,7 milióna eur
Mesto Kremnica v okrese Žiar nad Hronom získalo na výstavbu novej kompostárne dotáciu vo výške viac ako 2,7 milióna eur. Zhodnocovať sa tu bude aj odpad z okolitých obcí. Na svojej oficiálnej webovej stránke o tom informuje samospráva.
viac
01.12.2022
Na vybudovanie novej kompostárne získala obec vyše 460 000 eur
Obec Tomášovce v okrese Lučenec získala na vybudovanie novej kompostárne z európskych zdrojov dotáciu vo výške viac ako 460 000 eur. Ako uviedol starosta obce Ján Mičuda, nachádzať sa bude v areáli bývalého poľnohospodárskeho družstva.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %