Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
25.10.2016 12:28

Magistrát hľadá dobrovoľníkov na sčítanie bezdomovcov


Ilustračná snímka: (tasr).


Historicky prvé sčítanie ľudí bez domova v Bratislave sa uskutoční 9. novembra, cieľom je zreálniť ich počet v hlavnom meste.


Hlavné mesto SR Bratislava v spolupráci s Inštitútom pre výskum práce a rodiny a mimovládnymi organizáciami pripravuje na 9. novembra v podvečerných hodinách sčítanie ľudí bez domova, ktorého cieľom je zistiť minimálny počet ľudí bez domova žijúcich v meste a ďalšie informácie o príčinách a štruktúre bezdomovectva.

Do sčítania bude popri pracovníkoch organizácií zapojená aj početná skupina dobrovoľníkov. Ich úlohou ako sčítacích komisárov bude vypĺňať s ľuďmi bez domova krátky dotazník. „Chceli by sme preto poprosiť všetkých ľudí, ktorí by mali záujem pomôcť organizátorom sčítania ľudí bez domova, aby neváhali a prihlásili sa. Spoločne máme teraz prvýkrát šancu začať riešiť otázku bezdomovectva naozaj systémovo,“ vyzýva riaditeľka sekcie sociálnych vecí, kultúry, školstva a športu na bratislavskom magistráte Marcela Gbelecová.

Zapojenie dobrovoľníkov je dôležité aj z dôvodu, že sčítanie bude prebiehať v krátkom časovom úseku štyroch hodín v celom meste (od 18. do 22. hodiny), čo si vyžaduje veľký počet sčítacích komisárov.

Cieľom sčítania ľudí bez domova je zreálniť počet ľudí bez domova na území hlavného mesta, keďže doteraz boli čísla určené odhadom. Takisto je dôležité definovať, kto je človek bez domova a v neposlednom rade je pre mesto, ako tvorcu mestskej sociálnej politiky, dôležité zistiť aj štruktúru a príčiny bezdomovectva. Snahou mesta je totiž to, aby spolupráca so subjektmi pomáhajúcimi ľuďom bez domova bola v nasledujúcich rokoch nastavená správne a systém pomoci bol efektívny a účelný.

Súčasťou sčítania ľudí bez domova bude dotazník, ktorého cieľom bude zistiť odpovede z rôznych oblastí, ako napr. dôvody straty bývania, druhy príjmov, stav zdravia, väzby na rodinu a podobne. Sčítavať sa budú ľudia prespávajúci vonku, v neštandardných obydliach, nocľahárňach, krátkodobých formách bývania (ubytovne, vybrané zariadenia sociálnych služieb a sociálnoprávnej ochrany).

Výdaje spojené so sčítaním ľudí bez domova hradí hlavné mesto zo svojho rozpočtu sumou približne 7000 eur.

Ďalšie informácie o sčítaní a o možnostiach registrácie dobrovoľníkov sú dostupné na webovej stránke: http://www.ceit.sk/IVPR/.

 

Autor: (mmb)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.01.2017
Hlavné mesto začína stavať prvé náhradné nájomné byty
Hlavné mesto SR Bratislava už v najbližších dňoch začne s výstavbou náhradných nájomných bytov pre nájomcov z reštituovaných bytov. Prvých 68 bytových náhrad sa bude stavať v lokalite Pri kríži v mestskej časti Dúbravka.
viac
13.02.2017
Hlavné mesto sa bude ako zamestnávateľ prezentovať na veľtrhu práce
Hlavné mesto SR Bratislava bude tento rok prvýkrát vystavovateľom na najväčšom veľtrhu práce Profesia days 2017. Hľadať bude najmä šikovných študentov, ktorým ponúkne stáž na piatich odborných oddeleniach Magistrátu hlavného mesta, ale odprezentuje aj aktuálne voľné pracovné pozície.
viac
12.04.2017
Stanovisko hlavného mesta k výstavbe bytových náhrad Pri kríži
Primátor berie na vedomie hlasovanie poslancov, pri svojom rozhodovaní však musí postupovať tak, aby konal v záujme všetkých obyvateľov Bratislavy a zároveň tak, aby prijaté uznesenia neboli v rozpore so zákonom  či v rozpore s efektívnym a hospodárnym nakladaním s majetkom mesta.
viac
20.08.2019
Mesto navrhuje, aby mu vláda poskytla každoročne finančný príspevok
Metropola SR by mohla od štátu dostávať každoročne príspevok vo výške niekoľkých desiatok miliónov eur na zabezpečenie povinností hlavného mesta. Na utorkovom stretnutí s predsedom vlády Petrom Pellegrinim (Smer-SD) mu to navrhol primátor Bratislavy Matúš Vallo.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %