Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
08.06.2019 01:55

Ľudia v Čataji sa cez požičiavanie vecí vracajú ku svojim koreňom


Požičataj, zdroj: cataj.sk


V obci Čataj neďaleko Bratislavy sa rozbehol projekt dedinského požičiavania vecí a zdieľania zručností. V obci vznikol katalóg, ktorý bude slúžiť viacerým užívateľom.


Projekt „POŽIČATAJ - susedská výpomoc Čatajčanov“ by mal pomáhať ľuďom nadväzovať kontakty, utužovať vzťahy a podporovať lokálnu ekonomiku.

Obec Čataj je satelitom Bratislavy, rýchlo sa rozrastá a atmosféra obce sa vytráca v prospech anonymity. V minulosti sa tu každý poznal a vedel, od koho si požičať miešačku,  kde nájsť stolára, klampiara alebo iného remeselníka. Projekt „POŽIČATAJ – susedská výpomoc Čatajčanov“ má prinavrátiť komunitné cítenie medzi obyvateľov.

V Čataji preto vznikol systém požičiavania vecí a zdieľania zručností medzi obyvateľmi. Do jeho testovania sa zapojilo 11 domácností. POŽIČATAJ je založený na dôvere – vlastníctvo vecí totiž ostáva v rukách ich majiteľov. Funguje to jednoducho. Každá zapojená domácnosť má k dispozícii katalóg s fotografiami predmetov, zoznamom zručností a kontaktné údaje vlastníka. Ak napríklad neviete, čo robiť s množstvom opadaných jabĺk v záhrade, otvoríte katalóg a nájdete tam ponuku zapožičania sušičky ovocia.

Okrem vecí obsahuje katalóg aj zoznam služieb a zručností, ktoré poskytujú ľudia v Čataji. Ak dostanete chuť na preslávené čatajské praclíky, potrebujete postrážiť deti alebo hľadáte vodoinštalatéra, v katalógu nájdete inzeráty ľudí, ktorí sa tomu aktívne venujú. POŽIČATAJ tak podporuje lokálnu ekonomiku a prepája starousadlíkov s novousadlíkmi a mladších so staršími.

“POŽIČATAJ je skvelý nápad. Naša rodina sa zapojila hlavne z dôvodu ekologickosti a šetrenia finančných zdrojov. Nemám potrebu všetko vlastniť a hlavne to nemám ani kde uskladniť. Získať službu, tovar či pomoc s prácami okolo domácnosti je veľmi rýchle, jednoduché, lacné a hlavne ekologické. Možnosť lepšie sa zoznámiť so svojimi susedmi a získať tak aj nových priateľov je len pridanou hodnotou projektu.” hovorí Lenka Školkayová, Čatajčanka, ktorá sa do projektu aktívne zapája.

V rámci projektu vznikla aj skupina na Facebooku, ktorá slúži obyvateľom obce na požičiavanie, predaj a darovanie vecí alebo inzerovanie služieb. Cez skupinu sa už podarilo úspešne darovať šijací stroj, nábytok, okrasné dreviny či dokonca seno. Požičatajčania si vďaka nej pomohli aj pri odporúčaní zručných remeselníkov, vybavovaní reklamácie, výmene hokejových kartičiek alebo požičaní premietacieho plátna a prenosnej klietky pre zajace.

“V rámci nášho pôsobenia sme usporiadali prvý ročník Čatajských farmárskych trhov, kde sme zmapovali šikovných ľudí v obci. Čatajčanom sme tak predstavili domácich, ktorí vyrábajú úžasné kváskové výrobky, parené buchty a knedle, víno alebo poctivý med.” vysvetlila iniciátorka projektu Denisa Rášová, ktorá ho realizuje v rámci štúdia na Sokratovom inštitúte.

O Sokratovom inštitúte:

Sokratov inštitút je ročný praktický vzdelávací program pre študentov a absolventov univerzít. Jeho cieľom je príprava budúcich sociálnych lídrov, ktorí menia svoje obce a mestá. Preto je podmienkou absolvovania realizácia sokratovského projektu, ktorý prináša reálnu zmenu vo vybranej časti

Slovenska v rôznych oblastiach. Vo Vzdelávacom centre na Zaježovej a v tatranskej divočine učia študentov slovenskí aj zahraniční lektori. Študenti sú z rôznych regiónov Slovenska, rôznych študijných a profesijných zameraní, čo vytvára podmienky na vzájomné učenie sa. Témy workshopov sú napr. projektová logika, vízia a sebarozvoj, občianska angažovanosť, práca s médiami, alternatívne ekonomické systémy, účasť verejnosti v slovenskom právnom systéme, globálne vzdelávanie, medzikultúrna facilitácia či európska divočina. Viac na www.sokratovinstitut.sk

 

Autor: Denisa Rášová


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.08.2019
Národný projekt Podpora rozvoja a dostupnosti terénnej opatrovateľskej služby
Implementačná agentúra Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR zverejnila Oznámenie o možnosti predkladania žiadostí o zapojenie sa do národného projektu Podpora rozvoja a dostupnosti terénnej opatrovateľskej služby.
viac
12.03.2021
Zber kuchynského odpadu v Trebišove by sa mohol začať v apríli
Mesto Trebišov podľa radnice intenzívne rieši otázku zberu a vývozu triedeného kuchynského odpadu z domácností.
viac
21.09.2021
Sociálny podnik mesta pripravuje projekt Nová šanca pre veci
Sociálny podnik mesta Martin pripravuje v spolupráci s mestskou Nadáciou Nová šanca eko projekt Nová šanca pre veci.
viac
20.10.2021
Na terénnu opatrovateľskú službu získalo mesto Lučenec vyše 480-tis. eur
Mesto Lučenec opäť získalo nenávratný finančný príspevok na projekt poskytovania terénnej opatrovateľskej služby pre seniorov. Ako TASR informoval hovorca mesta Andrej Barančok, o odkázaných seniorov sa tak samospráva bude môcť naďalej starať priamo v ich domácom prostredí.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %