Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
12.07.2019 06:25

Lídrom v návštevnosti je Žilinský kraj


GINO Paradise Bešeňová


Najviac turistov prilákal na začiatku roka Žilinský kraj. S podielom 24,9% sa stal za prvé tri mesiace najnavštevovanejším spomedzi ôsmich krajov. Za ním nasleduje Bratislavský a Prešovský kraj.


Žilinský kraj je vyhľadávanou lokalitou pre svoju bohatú ponuku cestovného ruchu – atraktívne pre turistov sú najmä lyžiarske strediská, bežkárske trate, kultúrne a prírodné pamiatky ako i cyklotrasy. Mimoriadne úspešný z hľadiska turizmu bol pre Žilinský kraj začiatok roka. Návštevnosť v prvom štvrťroku stúpla oproti rovnakému obdobiu v predchádzajúcom roku až o 13,8 %.

Za skvelé výsledky kraj vďačí najmä systematickej propagácii cestovného ruchu prostredníctvom svojej Krajskej organizácie cestovného ruchu Žilinský turistický kraj. Aj v spolupráci s ňou župa pripravuje pre domácich ako i pre návštevníkov stále nové lákadlá. ,,Cez prázdniny bude každú sobotu premávať nový turistický vlak Oravský expres, vďaka ktorému sú atraktívne destinácie v Žilinskom kraji opäť dostupnejšie. Milovníkom cyklistiky sú zas počas hlavnej sezóny k dispozícií populárne cyklobusy, ktoré ich odvezú k zaujímavým lokalitám a cyklotrasám v Terchovej, na Turci či na Kysuciach a tento rok sa nám podarilo rozbehnúť cyklobusy aj na Orave,“ povedala županka Erika Jurinová.

Žilinský kraj kraľuje aj v počte prenocovaní domácich, aj zahraničných návštevníkov. Viac ako štvrtinu (26,1%) prenocovaní spolu strávili turisti v Žilinskom kraji. Najvyhľadávanejšou destináciou s absolútne najvyššou návštevnosťou je Liptov. Ten v prvom štvrťroku navštívilo až 60% zo všetkých hostí Žilinského kraja.

Systematickou podporou cestovného ruchu a formou vytvárania rôznych tematických produktov sa snažíme návštevníkov nasmerovať na to pekné a atraktívne čo tu máme. Tento rok napríklad pozývame turistov rozhliadnuť sa po našom kraji, predstavujme naše rozhľadne a vyhliadky, ktorých je čoraz viac a sa stali veľmi obľúbeným miestom výletov pre všetky vekové kategórie,“ dodala výkonná riaditeľka krajskej organizácie cestovného ruchu Iveta Chabadová.

Najviac zahraničných návštevníkov už tradične prichádza zo susedných Čiech a z Poľska. Atraktívne destinácie v Žilinskom kraji prilákali aj turistov z Maďarska, Ukrajiny, Nemecka, Litvy, ale aj z Rumunska, Ruska, či Veľkej Británie.

Autor: (ts-ŽSK)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.09.2016
Dovolenka na Slovensku je tento rok dobrý nápad
Počet návštevníkov na Slovensku stále rastie. Za prvý polrok využilo služby slovenských ubytovacích zariadení takmer 2,3 milióna návštevníkov, čo je o 18,9 % viac ako za rovnaké obdobie minulého roku.
viac
29.11.2016
Košický kraj je skokanom roka v návštevnosti
Košický kraj sa stal skokanom roka v návštevnosti. Vyplýva to z údajov Štatistického úradu Slovenskej republiky (ŠÚ SR).
viac
15.09.2017
Návštevnosť Trenčianskeho kraja rastie
Záujem o Trenčiansky kraj z roka na rok stúpa. Potvrdzujú to štatistické údaje a porovnania návštevnosti z predchádzajúcich rokov. Rozlohou síce malý, ale turistickým potenciálom veľký Trenčiansky kraj navštívilo v prvom polroku 2017 o 19 % viac turistov ako v rovnakom období minulého roku. 
viac
11.03.2020
Do Turca vlani zavítalo 81 385 návštevníkov
Turiec navštívilo v minulom roku o 12 037 ľudí viac ako v roku 2018. Podľa výkonného riaditeľa Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Turiec Dalibora Steindla evidovali celkovo 81 385 návštevníkov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %