Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
25.04.2020 11:10

Lídri štátov EÚ súhlasili s fondom obnovy


Portugalský premiér António Costa (hore) počas videokonferencie prezidentov a premiérov krajín Európskej únie, ktorú zvolal predseda Európskej rady Charles Michel (druhý zhore) zo svojho premiérskeho úradu v Lisabone vo štvrtok 23. apríla 2020. Tretí zhora je slovenský premiér Igor Matovič. Snímka zdroj: (tasr).


Lídri členských krajín Európskej únie (EÚ) súhlasili, aby Európska komisia (EK) pracovala na takzvanom fonde obnovy.


Každý z lídrov si je vedomý, že fond je žiaduci. Informovali o tom z tlačového odboru Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) po štvrtkovej (23. 4.) videokonferencii, na ktorej sa zúčastnil aj premiér Igor Matovič .

Fond obnovy má byť dostatočne veľký a nasmerovaný na sektory a časti Európy, ktoré budú krízou najzasiahnutejšie, tvrdí MZVaEZ. „Najjednoduchšie je využiť možnosti, ktoré už máme k dispozícii. Čas sú peniaze. Treba mať odvahu robiť kroky vpred a prijímať rozhodnutia rýchlo, aby sme ukázali ľuďom, že európsky projekt vie v časoch krízy pomáhať,“ uviedol predseda vlády.

Konkrétny návrh by mala podľa rezortu diplomacie EK predstaviť začiatkom mája. Ešte predtým chce však Európska únia (EÚ) zmapovať dosahy krízy na ekonomiky členských štátov, ktoré nebudú zasiahnuté rovnakým spôsobom, priblížilo MZVaEZ. Matovič upozornil, že treba dať pozor na to, že niektorí môžu pomáhať viac ako iní. To podľa premiéra vytvára rozdiely, ktoré nemusia byť vždy férové.

Matovič tiež povedal, že od EK „očakávame, že viac pomôže s verejným obstarávaním zdravotníckeho materiálu”. „Teraz potrebujeme rýchle dodávky,” podotkol.

V stredu (22. 4.) sa uskutočnila aj videokonferencia premiérov krajín Vyšehradskej štvorky. Lídri sa zamerali najmä na výmenu informácií o epidemiologickej situácii a opatreniach na postupné uvoľňovanie, uviedlo MZVaEZ.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.02.2019
Európska únia i Slovensko trpia nedostatkom rastlinných bielkovín
Ministri poľnohospodárstva členských štátov Európskej únie (EÚ) minulý týždeň rokovali o riešení nedostatku rastlinných bielkovín v EÚ. Únia ich musí pre zabezpečenie dopytu po potravinách dovážať z tretích krajín. Agroministri diskutovali aj o africkom more ošípaných.
viac
13.07.2020
Európska iniciatíva „Podpora zamestnanosti mladých ľudí“
Európska komisia minulý týždeň prijala opatrenia na rozvoj potenciálu a podporu zamestnanosti mladých ľudí.
viac
10.08.2020
Formujte budúcnosť Dohovoru primátorov a starostov v EÚ!
Európska komisia ako jeden z iniciátorov „Dohovoru primátorov a starostov o klíme a energetike v EÚ“ spustila prieskum zameraný na formovanie budúcnosti dohovoru.
viac
16.07.2021
Plán obnovy dostal oficiálne zelenú
Plán obnovy a odolnosti SR dostal oficiálne zelenú aj od ostatných členských štátov EÚ na rokovaní Rady pre hospodárske a finančné záležitosti, čím sa ukončil schvaľovací proces.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %