Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
21.12.2019 10:55

Lesníci i ochranári spolu zachraňujú vzácnu Ordzoviansku dubinu


Ilustračná snímka, zdroj: Lesmedium


Spolupráca ochranárov a lesníkov na záchrane Ordzovianskej dubiny pokračuje. Pracovníci spoločnosti Pro Populo Poprad, obhospodarujúcej lesy Spišského biskupstva a ochrancovia prírody zo Správy Národného parku Slovenský raj sa dohodli na zachovaní vzácneho ekotypu duba zimného v tejto lokalite.


Zamestnanci oboch subjektov v októbri spoločne vysadili na oplotenej ploche s výmerou jedného hektára 800 krytokorenných sadeníc duba zimného. Informoval o tom vedúci lesnej výroby Tomáš Hutyra s tým, že s prácou pokračovali aj v decembri, keď spoločne vyznačili tzv. výchovný zásah.       

„Rozhodli sme demonštrovať záujem vlastníka, Spišského biskupstva, na zachovaní pôvodných lesov pestovaním duba zimného z genetického materiálu, ktorý je tu stáročia a je pre túto lokalitu špecifický. So Správou NP Slovenský raj dlhodobo úspešne spolupracujeme nielen na tomto projekte. Naša spolupráca je dôkazom toho, že ak si sadnú za rokovací stôl odborníci a dokážu si vydiskutovať problémy, tak nachádzajú riešenia prospešné pre prírodu aj spoločnosť,“ skonštatoval riaditeľ a konateľ spoločnosti Pro Populo Poprad Jozef Jendruch.       

Hutyra dodal, že cieľom vyznačenia výchovného zásahu v oplôtku v Ordzovianskej dubine je sledovanie reakcií zmladenia a podsadieb na rôzne stupne odclonenia porastu. „Ďalej chceme pozorovať aj hrúbkový prírastok pozitívne podporených jedincov duba a vývoj ich koruny, ako aj vývoj synúzie bylinného krytu na rôzne odclonených plochách v rámci oplôtku,“ objasnil Hutyra. Vyznačovanú plochu jedného hektára rozdelili na štyri pracovné polia. Prvé ostane bez zásahu, v druhom bude zrealizovaný 15-percentný zásah, v treťom 30-percentný a vo štvrtom 50-percentný výchovný zásah.      

 V rôznych stupňoch zásahu budú lesníci postupovať negatívnym výberom, čiže odstraňovaním nekvalitných a poškodených jedincov, dvojákov a nežiaducich drevín, akou je napríklad osika. Realizovať budú tiež tzv. pozitívny výber, teda podporu kvalitných úrovňových a nadúrovňových jedincov duba a podporu všetkých jedincov jedle, bez ohľadu na ich vertikálne postavenie. „Samotná výchovná ťažba bude zrealizovaná smerovou stínkou len pri dostatočnej snehovej pokrývke minimálne 15 centimetrov, aby nedošlo k poškodeniu prirodzeného zmladenia jedle a podsadby duba,“ dodal Hutyra s tým, že sortimenty vyťaženého dreva budú priblížené šetrným spôsobom s využitím koňa.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.01.2017
Defibrilátor na námestí sa stane pomocníkom i pamätníkom záchranárky
Spišská Nová Ves je od dnešného dňa (11. 1. 2017) prvým mestom na Slovensku, ktoré má na námestí 24-hodín denne verejne dostupný defibrilátor.
viac
09.11.2018
Záchrana dvestoročného vzácneho brestu v Prešove
Dvestoročný brest horský, ktorý rastie v prešovskom parčíku na Čiernom moste, dostal potrebnú pomoc. Mesto zabezpečilo spevnenie jeho nádhernej koruny.
viac
23.04.2020
BROZ spustilo petíciu za záchranu vnútrozemskej delty Dunaja
Bratislavské regionálne ochranárske združenie (BROZ) spustilo na Deň Zeme (22. 4.) petíciu za záchranu vnútrozemskej delty Dunaja.
viac
05.05.2023
Miestne slatiny chcú zachrániť pomocou kosenia a ďalších opatrení
Slatiny neďaleko obce Spišská Teplica pri Poprade chcú zachrániť pomocou kosenia a ďalších opatrení. Botanička Správy Tatranského národného parku (TANAP) Katarína Žlkovanová upozornila, že ide o posledné zvyšky slatinných lúk, ktoré sa zachovali v okolí Popradu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %