Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
05.05.2023 03:20

Miestne slatiny chcú zachrániť pomocou kosenia a ďalších opatrení


Na snímke vzácna prvosienka pomúčená na vzácnom území slatín, ktoré chcú vďaka projektu obnoviť a zachrániť neďaleko obce Spišská Teplica pri Poprade. Snímka zdroj: (tasr).


Slatiny neďaleko obce Spišská Teplica pri Poprade chcú zachrániť pomocou kosenia a ďalších opatrení. Botanička Správy Tatranského národného parku (TANAP) Katarína Žlkovanová upozornila, že ide o posledné zvyšky slatinných lúk, ktoré sa zachovali v okolí Popradu.


Sú súčasťou projektu obnovy rašelinísk v Karpatoch, ktorého cieľom je obnova vybraných ekosystémov a tiež zmierňovanie dosahu klimatickej zmeny.

"Lokalita pozostáva z troch častí, všetky tri sú vyhlásené za územie európskeho významu a hlavným predmetom ochrany je zachovanie slatín a druhov rastlín a živočíchov na nich viazaných. Máme tu napríklad pimprlíka mokraďového, vzácnu prvosienku pomúčenú, ale aj bublinatku, ktorá je druhom mäsožravej rastliny," vymenovala botanička.

Územie slatinných lúk a rašelinísk bolo medzi Popradom a Svitom omnoho rozľahlejšie, ako je to dnes. Po melioračných zásahoch boli v prevažnej miere zničené, odvodnené a premenené na polia. V súčasnosti zostali zachované už iba fragmenty a správcom tohto vzácneho územia je Správa TANAP-u. "To nám umožňuje realizovať obnovné opatrenia tak, aby to bolo najoptimálnejšie na zachovanie priaznivého stavu biotopov slatinných rašelinísk," ozrejmila Žlkovanová s tým, že spišskoteplické slatiny majú cez 25 hektárov. Okrem toho sú pod Tatrami veľmi vzácne aj Belianske lúky a slaniská v katastri obce Hôrka.

V rámci projektu obnovujú na Slovensku 12 vybraných rašelinísk. Inštitút aplikovanej ekológie Daphne so Štátnou ochranou prírody SR chce zrealizovať vegetačný a hydrologický prieskum lokalít a pripravili obnovné plány pre každú z nich. "Na spišskoteplických slatinách budeme napríklad zasypávať odvodňovací kanál, kosiť slatinné lúky najmä v miestach, ktoré zarastajú trstinou a odstraňovať náletové dreviny, ktoré z lokality odčerpávajú vodu," priblížil Ján Šeffer z Daphne.

Vo štvrtok odobrali v lokalite vzorky, z ktorých budú analyzovať obsah uhlíka a zároveň zmerajú hĺbku rašeliny. "Cieľom je zistiť, koľko uhlíka dokáže rašelinisko viazať a pri akých podmienkach je ich potenciál využitý," ozrejmila Magni Kyrkjeeide z Nórskeho inštitútu pre výskum prírody NINA.

Projekt "Ekohydrologická obnova rašelinísk v Karpatoch" je financovaný z nórskeho grantu a spolufinancovaný zo štátneho rozpočtu. Šeffer dodal, že celkovo majú na manažmentové opatrenia počas viac ako dvoch rokov vyčlenených asi 950 000 eur. Pod Tatrami sú partnermi projektu aj mesto Spišská Belá a Pro Populo. Cieľom opatrení je rašeliniská obnoviť a zvýšiť ich kapacitu jednak zvýšením hladiny podzemnej vody, ale aj kosením a odstraňovaním náletových drevín. "Hlavným prínosom rašelinísk je ich zadržiavanie vody v krajine. V dnešných časoch, keď tá voda rýchlo odteká z územia, je práve toto potrebné," uzatvára Žlkovanová.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.04.2016
Petíciu za zachovanie ostrova Sihoť podpísalo viac ako 2000 ľudí
Petíciu za zachovanie bratislavského ostrova Sihoť ako významného, strategického a najstaršieho vodárenského zdroja podpísalo za prvé tri dni od jej spustenia viac ako 2000 ľudí.
viac
21.12.2019
Lesníci i ochranári spolu zachraňujú vzácnu Ordzoviansku dubinu
Spolupráca ochranárov a lesníkov na záchrane Ordzovianskej dubiny pokračuje. Pracovníci spoločnosti Pro Populo Poprad, obhospodarujúcej lesy Spišského biskupstva a ochrancovia prírody zo Správy Národného parku Slovenský raj sa dohodli na zachovaní vzácneho ekotypu duba zimného v tejto lokalite.
viac
22.02.2023
Viac ako storočnú budovu prestavajú na múzeum
Viac ako storočnú budovu v centre obce Spišská Teplica neďaleko Popradu prestavajú na múzeum.
viac
11.03.2024
V lese pri obci Spišská Teplica vybudovali novú kalváriu
V lese pri obci Spišská Teplica neďaleko Popradu vybudovali novú kalváriu s výhľadom na Vysoké Tatry. Ide o súčasť projektu "Cisterciáni pod Tatrami - spoločné korene a spoločná budúcnosť Szafliar a Spišskej Teplice", ktorý samospráva realizovala spolu s poľskými partnermi.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %