Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
06.07.2022 02:25

Kultúrne organizácie kraja ponúkajú počas leta bohatý program


Snímka zdroj: (PSK).


Kultúrne organizácie Prešovského samosprávneho kraja (PSK) si aj toto leto pre svojich návštevníkov pripravili bohatý program. Pôjde o rôzne kultúrne a spoločenské akcie, ako sú napr. výstavy, predstavenia, besedy, folklórne prehliadky, koncerty. Informovala o tom hovorkyňa kraja Daša Jeleňová.


V Krajskom múzeu v Prešove odštartujú sezónu v Rákociho paláci podujatia pre deti - Detská univerzita v spolupráci s Prešovskou univerzitou a divadelné predstavenie Divadla Portál. Archeopark v Hanušovciach nad Topľou vráti opäť návštevníkov do praveku workshopmi Praveká keramika v Archeoparku – Živá archeológia.

"Jeden júlový týždeň bude patriť v Ľubovnianskom múzeu – hrad v Starej Ľubovni hradnému divadlu s názvom Cesta do kráľovstva. Chýbať nebudú tradičné Hradné slávnosti," uviedla Jeleňová.

Prázdniny v Múzeu v Kežmarku začnú dokumentárnou inscenáciou Krvavé dejiny o vysídlení Nemcov z Československa v rokoch 1945 – 1946. Podtatranské múzeum v Poprade si pripravilo pre záujemcov prednášky na rôzne témy.

V skanzene Šarišského múzea v Bardejovských kúpeľoch bude pre návštevníkov pripravená Prehliadka rusínskeho a šarišského folklóru. Historická radnica v Bardejove sa stane miestom konania komorného koncertu s názvom Kultúrne leto Bélu Kélera. Folklór bude dominovať aj podujatiam pripraveným vo Vihorlatskom múzeu v Humennom.

Múzeum moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach si počas oboch prázdninových mesiacov pripravilo prednášky a besedy s názvom Art talks.

Krajská galéria v Prešove bude v auguste spoluorganizovať 14. ročník sochárskeho sympózia Práci česť. Tatranská galéria v Poprade pripravila pre deti Denný tábor malých umelcov v dvoch turnusoch v súbehu s výnimočným výstavným projektom Fero Lipták – Vedľajšie účinky.

V lete ponúka mnohé aktivity a podujatia aj osem knižníc v pôsobnosti PSK. Päť osvetových stredísk PSK bude žiť najmä prehliadkami folklóru a tvorivými dielňami.

Astronomické observatórium na Kolonickom sedle Vihorlatskej hvezdárne v Humennom pripravilo podujatie Večer pod hviezdami. Hvezdáreň a planetárium v Prešove ponúkne tradičné štvrtkové večerné programy, verejné pozorovanie a expedíciu Perzeidy v Roztokách.

Divadelné prázdniny budú pre divadlá v pôsobnosti krajskej samosprávy kratšie, hrať sa bude prvé a posledné dva prázdninové týždne. Poddukelský umelecký ľudový súbor (PUĽS) odprezentuje obľúbené predstavenia Návraty, Kráčali pod nami a Reprezentačný koncert na domácej aj zahraničnej pôde.

Bližšie informácie k podujatiam nájdu záujemcovia na webstránkach kultúrnych organizácií, ako aj profiloch na sociálnych sieťach.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.03.2022
Jar a leto budú v regióne Piešťan bohaté na podujatia
Oblastná organizácia cestovného ruchu (OOCR) Rezort Piešťany má v kalendári na tento rok viac ako stovku podujatí.
viac
17.06.2022
Záhorie ponúka cez víkend koncert, rozprávkovú cestu, festival aj cyklistiku
Záhorie ponúka cez víkend (18. a 19. 6.) program, ktorý okrem podujatí ako koncert, festival či cyklistické preteky ponúkne aj dve nové výstavy pre milovníkov umenia. Informoval o tom výkonný riaditeľ Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Záhorie Martin Lidaj.
viac
03.12.2022
Handlovská kapustnica 2022! Poďte s nami rozdávať radosť chutne a ekologicky
Tradičné benefičné podujatie Handlovská kapustnica je späť v prezenčnej forme! Počas pandémie sa konali kapustnice po dva roky v komornej atmosfére podľa platných opatrení.
viac
07.02.2023
Kultúrne organizácie PSK pripravujú na leto viaceré podujatia
Kultúrne organizácie Prešovského samosprávneho kraja (PSK) sa už pripravujú na letnú sezónu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %