Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
05.04.2022 10:35

KSK rozdelil 440 000 eur pre podujatia na podporu cestovného ruchu


Na archívnej snímke predseda Košického samosprávneho kraja (KSK) Rastislav Trnka. Snímka zdroj: (tasr).


Košický samosprávny kraj (KSK) podporí v tomto roku medzinárodné a regionálne podujatia v rámci programu Terra Incognita sumou 440 000 eur. Dotácie pôjdu na 43 podujatí, ktoré svojím obsahom a kvalitou majú najväčší potenciál pritiahnuť návštevníkov zo širšieho regiónu.


Informovala o tom krajská organizácia cestovného ruchu Košice Región Turizmus (KRT).

Kalendár akcií budú podľa organizácie tvoriť rôzne športové, kultúrne, umelecké, historické, remeselné, gastronomické či duchovné podujatia - a to tradičné, s už bohatou históriou, ako aj úplne nové. Medzi podporenými podujatiami sú napríklad košický Medzinárodný maratón mieru, Letecké dni Košického kraja či degustácie v tokajských viniciach.

Predseda KSK Rastislav Trnka pripomenul, že kultúrne či športové podujatia počas uplynulých dvoch rokov výrazne ovplyvnila pandémia a organizátori boli v mnohých prípadoch nútení svoje pripravované aktivity zrušiť, alebo ich zorganizovať za prísnych protipandemických opatrení. "Zrejme aj vzhľadom na zlepšenie situácie sa tento rok uchádzal o finančnú podporu z programu Terra Incognita rekordný počet žiadateľov. Zo 103 žiadostí napokon podporíme 43 najlepších, ktoré majú potenciál rozhýbať cestovný ruch v našom kraji a prilákať návštevníkov," uviedol.

Dotácie na podporu cestovného ruchu získalo 12 medzinárodných a 31 regionálnych top podujatí po celom Košickom kraji.

"Veľmi ma teší, že aj napriek neľahkému obdobiu organizátori nepoľavili, nedali sa odradiť, ale práve naopak. Zorganizovať chcú nové podujatia, alebo vrátiť po covide život tým už existujúcim, ktoré sa zároveň snažia neustále vylepšovať," konštatovala riaditeľka KRT Lenka Vargová Jurková.

Výzva na predkladanie žiadostí bola otvorená do 31. januára, celková požadovaná výška finančných prostriedkov bola viac ako 1,7 milióna eur. Žiadosti posudzovali odborní hodnotitelia prostredníctvom elektronického systému egrant na základe vopred stanovených hodnotiacich kritérií. Podľa riaditeľky KRT kvalita projektov každým rokom rastie.

K podporeným medzinárodným podujatiam patria Art Film Fest, Biela noc či Dračie lode na Ružínskej priehrade, k regionálnym podujatiam Margecianske fajnoty, Lečo festival vo Veľkých Kapušanoch, Tokajský festival v Borši, Dni sliviek v Malých Trakanoch, Gemerský folklórny festival v Rejdovej, Krásnohorské hradné hry, festival Živé sochy či jazdecké preteky v Kráľovciach.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.12.2018
Tretie ocenenie pre Košice Región Turizmus v roku 2018
Krajská organizácia cestovného ruchu Košice Región Turizmus (KRT) získala tretie ocenenie v tomto roku.
viac
15.12.2018
Výzvy na rok 2019 sú vyhlásené
V Košickom kraji vyhlásili výzvy na podporu rozvoja turizmu pre rok 2019. Na podporu projektov rozvíjajúcich cestovný ruch v Košickom kraji pôjde v budúcom roku 120-tisíc eur.
viac
23.04.2020
Košice Región Turizmus ponúka okolo 250 virtuálnych prehliadok
Spolu do 250 turistických atrakcií prevažne v Košickom samosprávnom kraji vrátane pamiatok UNESCO si možno pozrieť prostredníctvom virtuálnych prehliadok krajskej organizácie cestovného ruchu Košice Región Turizmus (KRT).
viac
11.05.2023
Cyklistov v kraji opäť prevezú cyklobusy aj vybrané pravidelné linky
Priaznivci cyklistiky v Košickom kraji budú mať opäť možnosť dostať sa autobusom do turistických lokalít v regiónoch.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %