Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
18.05.2022 07:45

KSK otvára filmovú kanceláriu, lákať má do regiónu filmové produkcie


Ilustračná snímka.


Košický samosprávny kraj (KSK) otvára prvú regionálnu filmovú kanceláriu na Slovensku. Filmovým a televíznym producentom má uľahčiť podmienky pre nakrúcanie v regiónoch kraja.


Informoval o tom Úrad KSK s tým, že Filmovú kanceláriu Košického kraja oficiálne predstavia 9. júna v košickom centre Tabačka.

Kancelária sa stane prvým oficiálnym styčným bodom v regióne v oblasti produkcie audiovizuálneho diela. Do týchto produkcií plánuje zároveň zapájať lokálnych filmových profesionálov, ako aj ďalších dodávateľov služieb z kraja, hlavne z oblasti cestovného ruchu. Kancelária má v pláne prezentovať kraj doma aj vo svete ako  "Film friendly region", teda ako lokalitu atraktívnu pre produkciu výrobcov filmovým a televíznych diel.

"Potenciál regiónov Košického kraja je v mnohých smeroch bohatý, často však ostáva neobjavený alebo nepodporený. Skrytým pokladom je aj množstvo lokalít vhodných pre filmový priemysel. A práve to bolo impulzom pre vytvorenie Filmovej kancelárie Košického kraja," uviedol predseda KSK Rastislav Trnka. Nakrúcanie filmov či seriálov by podľa neho do kraja mohlo priniesť aj ekonomické benefity, čo by sa prejavilo v oblasti cestovného ruchu, hotelierstva či stravovacích služieb.

Zahraničné štáby nakrúcali napríklad v roku 2007 na Spišskom hrade film Posledná légia s Colinom Firthom či Benom Kingsleym. Po nakrúcaní akčného filmu Za nepriateľskou líniou s Owenom Wilsonom z roku 2001 ostala v obci Háj v v okrese Košice-okolie obria socha anjela s odlomeným krídlom, ktorá slúžila ako rekvizita. V rámci produkcie seriálov sa Košický kraj v roku 2021 dostal do epizód amerického seriálu Jack Ryan.

"Naším cieľom je vytvoriť v Košickom kraji také podmienky na realizáciu filmových a televíznych produkcií, aby bol náš kraj prvou voľbou pre producentov, ktorí sa rozhodnú realizovať svoje nakrúcania na Slovensku. Radi im vo všetkom pomôžeme, no našou úlohou bude aj aktívne vyhľadávanie príležitostí na prezentáciu populárnych aj menej známych miest," priblížil projektový manažér regionálnej filmovej kancelárie Jan Melikant.  

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.08.2019
Zemplínske múzeum po štyroch rokoch otvorí svoje brány
Zemplínske múzeum v Michalovciach sídliace v barokovo-klasicistickom kaštieli otvorí po štyroch rokoch trvajúcej uzávere svoje brány opäť 21. septembra. Uviedol to predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka počas stredajšieho oficiálneho prebratia stavby od zhotoviteľa.
viac
19.08.2020
Na košickej železničnej stanici otvorili informačný bod pre turistov
Nový turistický informačný bod otvorili v stredu v priestoroch košickej železničnej stanice. Ide o vysunutú prevádzku Regionálneho informačného bodu, ktorý sídli v centre mesta.
viac
23.06.2023
V Michalovciach otvorili múzeum veteránov, jeho súčasťou je aj turistický vláčik
Múzeum automobilových a motocyklových veteránov v Michalovciach slávnostne otvorili vo štvrtok. Jeho súčasťou je aj vyhliadkový cestný turistický vláčik, ktorý bude slúžiť na predstavenie mesta a prepojenie s okolím vrátane Zemplínskej Šíravy.
viac
18.08.2023
KSK chce dotáciou podporiť nakrúcanie filmov v regióne, rozhodnú poslanci
Rozvoj audiovizuálneho priemyslu v Košickom kraji má podporiť zavedenie takzvanej spätnej dotácie pre filmárov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.12 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %