Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
27.04.2023 10:35

KSK chce vytvoriť turistické požičovne e-bicyklov, hľadá partnerov na prevádzku


Snímka zdroj: (tasr).


Košický samosprávny kraj (KSK) chce vybudovať sieť požičovní elektrických bicyklov. Cez aktuálne výzvu, vyhlásenú Správou infraštruktúry cestovného ruchu (SICR), hľadá partnerov na ich prevádzkovanie.


"Objavovanie regiónov na dvoch kolesách sa stane prostredníctvom krajských požičovní elektrobicyklov službou, ktorá uspokojí dopyt návštevníkov v oblasti cestovného ruchu aj vzhľadom na ekologický rozmer dopravy. Všetky cyklotrasy a atraktivity v okolí budúcich požičovní Bikey sa tak stanú viac prístupnými a ich návštevnosť sa zvýši," informovala SICR.

Projekt zastreší viaceré lokality a vznikne tak sieť miest s nainštalovanými modulmi komplexného cyklovybavenia vrátane možnosti prenájmu elektrobicyklov. Prevádzkovatelia prvých piatich požičovní vzídu z verejnej súťaže na základe vopred stanovených podmienok s tým, že uchádzači sa môžu rozhodnúť, ktorý zo štyroch ponúkaných modulov si pre realizáciu svojej požičovne zvolia. Jednotlivé moduly sa líšia úrovňou a rozsahom vybavenia.

Vyhlasovateľ uvádza, že pri výbere názvu vychádzal z medzinárodného pomenovania, ktoré evokuje aj zahraničnému návštevníkovi, že ide o službu spojenú s bicyklovaním. Zašifrované slovo "key" (kľúč) znamená, že projekt sa stáva návštevníkovi aj kľúčom k novým bránam do lokalít kraja. "Na scénu cykloturistického ruchu v našom kraji tak prichádza nový systém vyhľadávaného produktu, ktorý bude poskytovaný s dôrazom na ekologizáciu krajskej mobility. Napokon, podpora nových foriem ekologickej dopravy úzko súvisí aj s rozvojom udržateľného cestovného ruchu," povedal predseda KSK Rastislav Trnka.

Konateľka SICR Lenka Vargová Jurková považuje z pohľadu rozvoja turizmu v kraji túto investíciu za významný krok, ktorým sa destinácie približujú k ekologickým riešeniam v individuálnej mobilite. "Od záujemcov o výzvu očakávame, že okrem schopnosti požičovňu prevádzkovať preukážu aj záujem rozvinúť trvalú spoluprácu so samosprávou, zaistia lokálnu exkluzivitu prevádzky v územnom rádiuse 30 kilometrov a pričinia sa o propagovanie elektromobility v cestovnom ruchu na území Košického kraja," uviedla.

Po výbere a zazmluvnení vhodných prevádzkovateľov služby Bikey bude nasledovať dodanie a montáž zvolených modulov, aby už v priebehu letnej sezóny mohli byť uvedené do prevádzky. Termín na podanie žiadostí je 15. mája, informácie sú zverejnené na webstránke www.bikey.sk.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.10.2019
Na podporu cestovného ruchu v KSK pôjde 840-tis. eur
Košický samosprávny kraj (KSK) podporí cestovný ruch v roku 2020 v rámci programu Terra Incognita sumou 840-tis. eur. O podporu na turistické atrakcie, infraštruktúru a podujatia sa môžu uchádzať podnikateľské subjekty, združenia či obce.
viac
10.01.2022
KSK spustil novú výzvu na poskytnutie dotácií
Košický samosprávny kraj (KSK) vyhlásil výzvy na poskytnutie dotácií na rok 2022. V krajskom rozpočte je v rámci dotačnej schémy vyčlenených 600 000 eur.
viac
04.10.2022
KSK podporí v roku 2023 zážitkové podujatia sumou 250 000 eur
Organizátori podujatí rôzneho charakteru sa môžu uchádzať o podporu z dotačnej výzvy Košického samosprávneho kraja (KSK) Terra Incognita.
viac
28.03.2023
KSK rozdelí 350 000 eur na verejnoprospešné projekty
Košický samosprávny kraj (KSK) vyhlásil dotačnú výzvu na verejnoprospešné projekty. Celkovo na ne rozdelí 350 000 eur, pričom jeden projekt môže získať 1000 až 7000 eur. Informoval o tom Úrad KSK.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %