Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
15.05.2018 01:11

Kremnické múzeá sa spoja, spoločne oslávia Noc múzeí a galérií


Múzeum Gýča v Kremnici je jedinou expozíciou tohto druhu v Európe.


Kremnické múzeá a expozície sa v tomto roku opäť spoja, aby svoje brány otvorili pre návštevníkov v netradičnom večernom čase počas Noci múzeí a galérií.


V sobotu (19. 5.) budú môcť od 19.00 h. navštíviť expozície Múzea mincí a medailí Kremnica, expozíciu Mincovne Kremnica, Stálu expozíciu dejín lyžovania SOV – Slovenského olympijského a športového múzea či Múzeum gýča na Štefánikovom námestí v Kremnici.       

"V rámci tohto podujatia si pripomenieme hneď niekoľko významných výročí - 25 rokov Národnej banky Slovenska (NBS) oslávime v Múzeu mincí a medailí, 690 rokov od založenia slávi kremnická mincovňa a v neposlednom rade spoločne oslávime 690. výročie udelenia mestských privilégií Kremnici," uviedla Erika Haas Kianičková z múzea.       

Múzeum mincí a medailí sprístupní počas podujatia všetky svoje expozície. V numizmaticko-historickej expozícii Líce a rub peňazí bude prezentovaná špeciálna výstava pri príležitosti 25. výročia NBS. V rámci prehliadky expozície sa návštevníci budú môcť zapojiť do interaktívnej hry, na konci ktorej môžu získať odmenu.       

"Výstava Pôvab kameninových záhrad poskytne priestor pre rozvíjanie kreativity – v rámci detského výtvarného ateliéru môžu malí návštevníci vytvoriť návrhy na mince na tému troch významných výročí, ktoré si v rámci Noci múzeí a galérií pripomíname," priblížila Haas Kianičková.       

Na mestskom hrade bude pre návštevníkov prístupná vyhliadková veža Kostola sv. Kataríny, odkiaľ si budú môcť vychutnať panoramatický výhľad na nočné mesto. V galérii múzea bude otvorená výstava originálnych diel dvoch významných autorov svetového umenia – Giorgia de Chirica a Marca Chagalla.       

V Mincovni Kremnica si návštevníci budú môcť prezrieť expozíciu so starou raziarňou a historickým vybavením zo začiatku 20. storočia. SOV – Slovenské olympijské a športové múzeum v Stálej expozícii dejín lyžovania sprístupní novú výstavu venovanú tohtoročným XXIII. zimným olympijským hrám v Pjongčangu. Otvorené bude tiež Múzeum gýča, ktoré ponúkne prehliadku gýčov rôzneho druhu, prehliadku "Uličky slávnych nosov" a pre deti fotenie s Mickeym Mousom a s múdrym škriatkom. 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.05.2019
BSK: Noc múzeí a galérií 2019
V sobotu 18. mája 2019 sa múzeá a galérie v Európe opäť otvoria návštevníkom s pestrou programovou ponukou v netradičnom čase. Už po pätnásty raz v histórii podujatia patrí tretia májová sobota Noci múzeí a galérií.
viac
17.05.2019
Netradičné večerné prehliadky v múzeách a galériách
Do Noci múzeí a galérií sa opäť zapoja i kultúrne zariadenia v pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja. V sobotu 18. mája nechajú svoje brány otvorené až do neskorých večerných hodín a odhalia miesta, ktoré sú pred zrakmi verejnosti počas roka väčšinou ukryté.
viac
13.05.2023
Noc múzeí a galérií 2023 vo Fiľakove
V sobotu 13. mája sa môžu záujemcovia tešiť na nočné prehliadky Fiľakovského hradu a Mestského vlastivedného múzea, ktoré sa uskutočnia v rámci tohtoročnej Noci múzeí a galérií. Večerný program zaháji o 18. hodine vernisáž výstavy nazvanej Krajiny svetla v galérii Mestského vlastivedného múzea.
viac
13.05.2023
Na vstup do múzeí a galérií v B. Bystrici a Zvolene postačí jedna vstupenka
Na Noc múzeí a galérií, ktorá bude v sobotu (13. mája), sa pripravuje aj päť múzeí a galéria v zriaďovateľskej pôsobnosti Banskobystrického samosprávneho kraja.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %