Nedeľa 05.05.2024
Dnes má meniny 
Lesia, Lesana
°C
22.12.2023 12:05

Krajskí poslanci vyzvali spoločnosť AGEL na zachovanie zdravotnej starostlivosti


Snímka zdroj: Žiar nad Hronom


V Žiari nad Hronom včera (21. decembra) zasadlo mimoriadne zastupiteľstvo Banskobystrického samosprávneho kraja. Hlavnou témou rokovania bola výzva spoločnosti Agel, aby vynaložila maximálne úsilie na znovuobnovenie prevádzky gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia v žiarskej nemocnici.


Poslanci prijali uznesenie, v ktorom spoločnosť AGEL vyzvali, aby vynaložila maximálne úsilie na znovuobnovenie jeho prevádzky. Tiež v ňom žiadajú, aby zástupcovia spoločnosti na prvom riadnom krajskom zastupiteľstve, ktoré sa bude konať 11. januára, predstavili víziu zachovania rozsahu zdravotnej starostlivostiposkytovanej v Nemocnici AGEL Žiar nad Hronom a Banská Štiavnica s.r.o., a to spolu s investičným plánom pre zlepšenie poskytovanej zdravotnej starostlivosti.

Rovnako od AGEL-u žiadajú zmluvné garancie zachovania rozsahu zdravotnej starostlivosti v tejto nemocnici, a to na obdobie 5 rokov, teda do roku 2029. Návrh týchto garancií má spoločnosť kraju predložiť do konca marca budúceho roka.

„Podľa zákona župa nemala inú možnosť ako vyhovieť žiadosti o pozastavenie činnosti gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia. Je to na obdobie troch mesiacov. Zároveň však budeme v súlade so zákonnými možnosťami dohliadať na to, aby spoločnosť odstránila dôvody, pre ktoré požiadala o prerušenie činnosti tohto oddelenia. Spoločnosť AGEL sme tiež požiadali, aby aj voči personálu nemocnice vystupovala jasne a korektne a aby podnikla všetky kroky na jeho stabilizáciu,“ povedal predseda BBSK Ondrej Lunter.

Historická zmluva, ktorú niekdajšie vedenie župy uzatvorilo na prenájom budov nemocnice ešte v roku 2013, žiaľ, neurčuje rozsah poskytovanej zdravotnej starostlivosti v tejto nemocnici.

„Dnes, hoci nemáme v tejto veci žiadne zmluvné páky, vychádzame z predpokladu, že majetok kraja bol nájomcovi poskytnutý v dobrej viere a s dôverou, že sa zdravotná starostlivosť v regióne nebude obmedzovať,“ doplnil Ondrej Lunter.

V tomto čase kraj podľa jeho slov rozumie argumentom spoločnosti, že je do tejto nemocnice aktuálne ťažké získať personál a to najmä po tom, akozmätočne bola zo strany predošlého vedenia ministerstva zdravotníctva nadraftovaná a odkomunikovaná optimalizácia siete nemocníc.

„Zároveň zdôrazňujeme, že starostlivosť o rodičky musí byť v plnej miere poskytnutá tak, ako to spoločnosť prisľúbila, a to v nemocniciach siete AGEL vo Zvolene a v Leviciach, a rovnako musí v nezmenenom režime fungovať gynekologická ambulancia v nemocnici v Žiari nad Hronom,“ uzavrel banskobystrický župan.

 

Autor: (ts-BBSK, Lenka Štepáneková)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.05.2020
Mesto zámenou získa pozemky pri gymnáziu
Mesto Žiar nad Hronom chce zámenou získať pozemky v areáli miestneho Gymnázia Milana Rúfusa, ktoré sú potrebné na vybudovanie športového zázemia školy. Výmenu týchto pozemkov za mestské pozemky v inej lokalite odsúhlasili na poslednom rokovaní mestského zastupiteľstva žiarski poslanci.
viac
19.05.2021
Kraj ponúkol ľuďom z Rudna nad Hronom krízové ubytovanie
Župan Ján Lunter včera navštívil povodňami postihnutú obec Rudno nad Hronom, starostovi ponúkol pomoc s krízovým ubytovaním.
viac
25.11.2023
BBSK: Krajskí poslanci vyjadrili podporu zachovať žiarsku pôrodnicu
Zastupiteľstvo Banskobystrického samosprávneho kraja vyjadrilo podporu zachovať žiarsku pôrodnicu, ktorá má pre nedostatok personálu pozastaviť svoju prevádzku na tri mesiace. Na rokovaní zastupiteľstva vo štvrtok schválili krajskí poslanci podporné uznesenie, v ktorom nesúhlasia s takýmto krokom.
viac
15.12.2023
Žiarsky primátor chce pre zatvorenie pôrodnice zvolať mimoriadne rokovanie BBSK
Dočasné pozastavenie prevádzky žiarskej pôrodnice vníma primátor Žiaru nad Hronom a krajský poslanec Peter Antal ako veľmi nešťastný krok. Zároveň avizuje zvolanie mimoriadneho zastupiteľstva Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %