Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
06.03.2021 10:10

Kraj pripravil na víkend dve veľkokapacitné centrá v Prešove a Humennom


Ilustrácia - mobilizačný plagát


Prešovský samosprávny kraj cez víkend otvorí dve veľkokapacitné očkovacie centrá, a to v Prešove a v Humennom. K dispozícii bude mať vyše šesť tisíc očkovacích dávok Astra-Zeneca. Vakcínu proti Covid-19 dostanú priorizované skupiny, o ktorých rozhoduje ministerstvo zdravotníctva.


Veľkokapacitné očkovacie centrum Prešovského samosprávneho kraja  bude opätovne po pilotnom projekte spustené v Prešove v Športovej hale Hotelovej akadémie na Okružnej ulici. Pribudne centrum v Humennom, kde  hromadné očkovanie prebehne v telocvični Obchodnej akadémie na Komenského ulici. Očkovať sa bude od 8.00 do 17.00 hodiny počas soboty 6. marca i nedele 7. marca. Obe centrá kraj zabezpečoval materiálne, technicky a rovnako aj personálne. 

„V Prešove máme pripravených desať  a v Humennom päť vakcinačných tímov vrátane administratívneho personálu, dobrovoľníkov a členov tímu záchrannej služby. Do očkovania sme zapojili ambulantných lekárov a sestry, aby sme čo najviac odbremenili  nemocnice, čím chcem vyjadriť obdiv všetkým, ktorí sa do tejto veľkej akcie zapojili. Už minulý týždeň sme zaočkovali 1500 učiteľov i ďalšie profesie kritickej infraštruktúry a hoci je tento proces zložitý, krajská samospráva bude  nápomocná pri všetkom, čo zrýchli tempo očkovania,“  uviedol predseda Prešovského samosprávneho kraja Milan Majerský.

Ako ďalej dodal, kraj má z ministerstva zdravotníctva nakontrahovaných 6016 dávok Astra-Zeneca, pričom v Prešove by malo byť začkovaných  4016 ľudí a v Humennom zvyšných dve tisíc. Prioritizácia skupín a vakcinačné zoznamy sú aj tentoraz pod gesciou ministerstva zdravotníctva.

„Prihlasovanie ľudí na očkovanie je centrálne. Intervenujeme ministerstvo, ak vidíme v systéme, že sa kapacity nenapĺňajú. Vzhľadom k tomu, že stratégia očkovania sa mení, čakáme na usmernenia a inštrukcie rezortu.  Podľa doterajších informácií sú prioritizovaní opäť učitelia  s tým, že sa zvýšil vek očkovania na 56 až 70 rokov. Očkovanie Astra-Zenecou v tejto skupine je ale podľa odporúčaní potrebné konzultovať so svojím lekárom,“informoval vedúci Odboru zdravotníctva Úradu PSK Jozef Tekáč.

Samotné očkovanie prioritizovaných skupín na mieste má svoje pravidlá. Pri vstupe do budovy sa záujemcom o očkovanie odmeria telesná teplota a skontroluje prijatá SMS, či sa nachádzajú v zozname. Následne prejdú záujemcovia o očkovanie k registrácii, odtiaľ budú smerovať priamo do vyhradenej kóji, kde ich zaočkujú. Po očkovaní zotrvajú ešte 15 minút vo vyhradenom priestore v prípade nežiadúcej reakcie na očkovaciu látku.

Prešovský samosprávny kraj bude v zriaďovaní veľkokapacitných očkovacích centier pokračovať.

„Prevzali sme túto agendu od štátu s veľkou zodpovednosťou a nasadením. Vyžaduje si to síce veľa úsilia, ale všetci sa potrebujeme vrátiť k normálnym životom a očkovanie je jediná cesta, ako sa dostať z područia pandémie. Naším zámerom pre ďalšie dni je otvorenie ďalších veľkokapacitných centier, a to v Poprade a v Starej Ľubovni tak, aby sme počas jedného víkendu vedeli zaočkovať až 9500 ľudí,“dodal predseda M. Majerský.

Autor: (ts-PSK)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.02.2021
PSK zriadi veľkokapacitné očkovacie centrá, prvé vznikne v Prešove
Prešovský samosprávny kraj (PSK) zriadi na svojom území veľkokapacitné očkovacie centrá. Prvé vznikne v Prešove, ďalšie pribudnú vo vybraných mestách v rámci celého kraja.
viac
20.03.2021
Očkovanie v PSK je ohrozené
Kraj apeluje na ministerstvo zdravotníctva s prenesením kompetencií.
viac
26.03.2021
Prešovská župa zaočkovala už viac ako 20 tisíc ľudí
Prešovský samosprávny kraj pokračuje v očkovaní proti koronavírusu aj nasledujúci víkend a to v rovnakom režime vo všetkých troch veľkokapacitných vakcinačných centrách (VKOC). V Poprade a v Humennom sa bude očkovať len počas soboty, v Prešove navyše aj v nedeľu.
viac
04.08.2021
Veľkokapacitné očkovacie centrá zatiaľ kraj neplánuje zatvoriť
Košický samosprávny kraj (KSK) nateraz neplánuje zatvárať veľkokapacitné očkovacie centrá, ktoré tak naďalej ostávajú v prevádzke. Potvrdila to hovorkyňa predsedu KSK Anna Terezková.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %