Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
13.03.2017 11:41

Košické gymnázium učí žiakov hospodáriť s peniazmi


Snímka zdroj: (tasr).


Gymnázium na Trebišovskej ulici v Košiciach vzniklo v roku 1974. Ide o všeobecnovzdelávaciu školu so štvorročným, osemročným a päťročným študijným cyklom.


"Väčšina študentov odchádza študovať na školy ekonomického, technického a humanitného zamerania," priblížil zástupca riaditeľa školy Alexander Štefanko. Žiaci okrem toho, že sa môžu venovať rozvoju podnikania, sa oboznamujú hlavne s tým, ako narábať s peniazmi.      

Podľa Štefanka päťročný študijný odbor je zameraný na štúdium v anglickom jazyku. "Prvý rok štúdia je s rozšíreným vyučovaním anglického jazyka, v ďalších rokoch pokračuje výučba v anglickom jazyku v predmetoch dejepis, niekedy aj biológia, geografia a občianska náuka. Tento rok budeme mať prvých maturantov, zároveň si v tomto roku niektorí robia ešte nadstavbu v anglickom jazyku na úrovni C1. Myslím si, že väčšina z nich odíde študovať do zahraničia, čo vypĺňame prihlášky tak väčšinou to tak vyzerá, ale určite zostanú niektorí aj na Slovensku, hoci len minimálny počet," skonštatoval zástupca školy.      

Štvorročný študijný odbor je s rozšíreným vyučovaním informatiky. "Máme dobré skúsenosti v oblasti aplikovanej ekonómie, sieťových technológií, manažmentu a osobných financií. Tento rok sme začali vyučovať aj nový predmet - finančná gramotnosť, pre všetkých študentov našej školy," vysvetlil Štefanko.      

Rezort školstva sa podľa jeho slov snaží o zavedenie predmetu do jednotlivých škôl. "Rozhodli sme sa aj týmto spôsobom, nielen tak po troške v jednotlivých predmetoch, ale dať tomu nejakú takú vyššiu váhu a zamerať študentov na to, aby sa potom vedeli uplatniť v ekonomickej oblasti a nemali problémy s riadením svojho vlastného finančného života," zdôvodnil Štefanko.      

Ako tvrdí, v súčasnosti má väčšina škôl problém s nedostatkom študentov. "U nás je to dá sa povedať v norme. V súčasnosti študuje na našej škole 582 študentov. Budúci rok, ak to dobre pôjde a prijmeme štyri triedy, tak si myslím, že sa priblížime k počtu 600 študentov," povedal.      

Prezradil, že majú viacero úspešných absolventov, medzi ktorých patria napríklad lekár Martin Maršala, ktorý žije v San Diegu, kde sa venuje ischemickému poškodeniu miechy a možnostiam jej liečby bunkovou terapiou či Marek Vadas, ktorý patrí medzi najvýraznejšie osobnosti súčasnej slovenskej prózy.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.02.2017
Do Košíc prichádza Burza príležitostí
Štátny inštitút odborného vzdelávania organizuje atraktívne podujatie, ktoré bude sprevádzať záujem škôl, žiakov aj zamestnávateľov. Burza príležitostí otvorí široké ponuky na prezentáciu šikovných žiakov, ambicióznych škôl a spoločensky zodpovedných zamestnávateľov.
viac
20.07.2017
Univerzity dostanú financie na vzdelávanie odborníkov na eurofondy
Na jeseň sa na desiatich slovenských univerzitách rozbehnú nové predmety, ktoré pripravia mladých na prácu s eurofondmi.
viac
09.11.2018
V Bratislave a Košiciach sa počas StudyFestu predstavia zahraničné školy
Záujemcovia o štúdium v zahraničí budú mať počas nadchádzajúceho víkendu (10.-11. 11.) v Bratislave a Košiciach možnosť zúčastniť sa na veľtrhu zahraničných vysokých a stredných škôl StudyFest. Predstaví sa na ňom 13 vzdelávacích inštitúcií z Veľkej Británie, Holandska, Dánska, Fínska a Kanady.
viac
30.05.2020
Zmeny pri obedoch a vlakoch zadarmo sú na debatu v koalícii
Prípadná zmena pri takých sociálnych opatreniach, ako sú obedy alebo vlaky zadarmo pre žiakov a študentov, je na debatu s koaličnými partnermi. V rozhovore to uviedol minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %