Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
14.09.2020 01:00

Púchovskí gymnazisti sa vzdelávajú aj v novej hvezdárni na streche školy


Snímka zdroj: (tasr).


Študenti krajského Gymnázia v Púchove sa tajom astrofyziky budú priúčať v novovybudovanej hvezdárni v podkrovných priestoroch školy. Vznikla vďaka spolupráci s českým Gymnáziom Valašské Klobouky, s Hvezdárňou a planetáriom M. R. Štefánika v Hlohovci a Slezkou univerzitou v Opave.


Ako informoval riaditeľ gymnázia Miroslav Kubičár, časť rekonštrukciou získaného priestoru v podkroví školskej budovy sa vedenie školy rozhodlo využiť v prospech popularizácie vedy. V rámci operačného programu Interreg V-A SK – CZ, projektu SCINET D204, tam vznikla študentská hvezdáreň a učebňa astronómie vybavená počítačovou technikou.      

„V miestnosti máme automatickú kupolu zosynchronizovanú s prístrojmi, ktorá sa bude sa otáčať okolo svojej osi a otvárať štrbinu na pozorovaný objekt. Ďalej tri ďalekohľady na bežné pozorovanie, jeden na pozorovanie hlbinného vesmíru a jeden špecifický na pozorovanie Slnka. Od septembra tu prebieha výučba fyziky a astrofyziky,“ vysvetlil Kubičár.      

Na financovanie projektu v hodnote takmer 452 000 eur použili prostriedky z Európskeho fondu regionálneho rozvoja, na spolufinancovaní sa podieľala Slovenská republika aj Trenčiansky samosprávny kraj.      

„Púchovské gymnázium je jedna z mála škôl, ktoré sa zapájajú takmer do každého projektu, nečakajú iba na finančné prostriedky z rozpočtu TSK. Každý rok prídu s rôznymi projektmi financovanými z eurofondov či iných zdrojov,“ povedal predseda Trenčianskeho kraja Jaroslav Baška.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.10.2016
Lesníci zo Slovenska a Ukrajiny sa budú venovať zážitkovému sprevádzaniu
Na vzdelávacom programe Lesný sprievodca sa v Poprade a vo Vysokých Tatrách zúčastní oddnes do piatka 7. októbra 20 lesníkov zo Slovenska a Ukrajiny.
viac
15.03.2017
Projekt Malá finančná akadémia má prispieť k finančnej gramotnosti žiakov
Až 6505 žiakov z približne 360 tried základných škôl z celého Slovenska sa zapojilo do projektu Malá finančná akadémia, ktorý pripravila nezisková organizácia EDULAB v spolupráci s Tatra bankou a spoločnosťou Agemsoft, a. s. Informovala o tom Zuzana Povodová z Tatra banky.
viac
03.06.2020
BBSK chce zlepšiť kvalitu ovzdušia, ľudí bude učiť aj to, ako správne kúriť
Na Štefánikovom nábreží v Banskej Bystrici zaznamenali meteorológovia počas januára 2020 prekročené limity priemernej koncentrácie emisií tuhých častíc PM 10 celkovo 15-krát. V meste Jelšava k takémuto prekročeniu hodnôt prišlo počas januára celkovo 18-krát.
viac
01.07.2020
Žiaci budú môcť v auguste navštevovať letné školy
Žiakom základných a stredných škôl sa začali v stredu letné prázdniny. Počas júla a augusta si budú môcť oddýchnuť od školských povinností. V auguste môžu navštevovať letné školy, na ktoré Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR vyčlenilo v tomto roku 500 000 eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %