Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
05.05.2023 10:35

Košická noc múzeí a galérií ponúkne program na 20 miestach


Ilustračná snímka.


Do celoeurópskeho podujatia Noc múzeí a galérií sa zapoja aj kultúrne a umelecké inštitúcie v Košiciach, predstavia sa na 20 miestach. V rámci 19. ročníka podujatia ponúknu aktuálne expozície a výstavy, ale aj komentované prehliadky, interaktívny program, premietania a iné.


Téma tohto ročníka, ktorý sa uskutoční v sobotu 13. mája od 17.00 do polnoci, nesie názov Tajomstvá na dotyk. Na tlačovej konferencii o tom informovala výkonná riaditeľka oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Visit Košice Michaela Podoláková.

Predchádzajúce ročníky Košickej noci múzeí a galérií sa podľa jej slov tešili veľkej obľube u domácich, no postupne si získali aj návštevníkov z iných miest a krajov. "Podujatie je výnimočné tým, že priláka aj verejnosť, ktorá bežne do galérií nechodí. Každá jedna inštitúcia si pripravila jedinečný program," povedala.

Napríklad Východoslovenské múzeum (VSM) sprístupní Historickú účelovú budovu na Námestí osloboditeľov, prírodovednú divíziu, Miklušovu väznicu, Rodošto, Dom remesiel či areál Katovej bašty. Pripravená bude aj ohňová šou a tvorivé dielne pre deti. Od VSM po Miklušovu väznicu sa zároveň bude dať previezť na koči cisára Františka.

Východoslovenská galéria (VSG) ponúkne na Hlavnej ulici napríklad predstavenie pre deti, kreatívny labyrint, vernisáž k výstave Igor Ďurišín 1947 - 2021 - Umelec bez hraníc/Grenzenloser Künstler. Na programe bude aj ochutnávka absintu. "Bol to nápoj mnohých umelcov, napríklad Vincenta van Gogha," priblížila riaditeľka galérie Dorota Kenderová.

Slovenské technické múzeum (STM) prvýkrát samostatne odprezentuje vojnový šifrovací stroj Enigma. Otvorené bude aj Múzeum letectva patriace pod STM v Barci, kde bude mať svoju premiéru napríklad vrtuľník Mi - 8PS-11.

V Múzeu Vojtecha Löfflera je vynovená stála expozícia, pričom si návštevníci budú môcť vyskúšať 3D tlač či vychutnať komorný koncert. "Máme vystavené aj jedno dielo, ktoré sme nedávnom odhalili v našom depozite. Je to prekvapenie, no ide o veľmi krásny ženský portrét. Taká naša košická Mona Lisa," uviedla riaditeľka múzea Noémi Ráczová.

Tradície Slovenska možno spoznať v Regionálnom centre remesiel Ústredia ľudovej umeleckej výroby (ÚĽUV), kde budú okrem iného odkrývať tajomstvo zabudnutého materiálu - pálky. Návštevníkom ponúknu aj dve výstavy.

Do Košickej noci múzeí a galérií sa zapojí i Štátna vedecká knižnica, ktorá sprístupní originál Vizsolyskej Biblie z roku 1590.

Návštevníkov očakávajú tiež v Múzeu obetí komunizmu, v priestoroch Pamätnej výstavy Sándora Máraia, v parku vedy Steelpark, v Dolnej bráne, Malej galérii Alexandra Eckerdta, vo Visit Košice Infopointe, ŠOPA Gallery aj v košickej Tabačke.

Kompletný program je zverejnený na webovej stránke Visit Košice.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.05.2016
Do Noci múzeí a galérií sa zapojí 106 inštitúcií v 65 mestách
Pestrý kultúrny program ponúkajú slovenské múzeá a galérie počas svojej noci v sobotu 21. mája.
viac
26.04.2023
Oslavy Dňa mesta odštartujú v piatok, ponúknu množstvo podujatí
Hudobno-tanečné vystúpenia, športové aktivity, výstavy a ďalšie kultúrne podujatia prinesie 29. ročník osláv Dňa mesta Košice, ktorý sa oficiálne začne v piatok (28. 4.) a potrvá do 7. mája.
viac
06.06.2023
Folklórny festival Východná bude tento rok trvať tri dni
Folklórny festival Východná sa tento rok uskutoční v termíne od 30. júna do 2. júla. Návštevníci počas neho uvidia celovečerné programy, predstavia sa víťazi celoštátnych súťaží a pripravené sú aj vzdelávacie programy pre deti a dospelých.
viac
30.06.2023
Folklórny festival Východná ponúkne celovečerné aj vzdelávacie programy
Celovečerné programy, víťazov celoštátnych súťaží aj vzdelávacie programy pre deti a dospelých pripravili organizátori pre návštevníkov tohtoročného Folklórneho festivalu Východná. Podujatie sa začína v piatok a potrvá do nedele 2. júla.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %