Sobota 27.07.2024
Dnes má meniny 
Božena
°C
28.12.2022 03:20

Košice spúšťajú od januára zber kuchynského biologicky rozložiteľného odpadu


Ilustračná snímka: (tasr).


Od začiatku nového roka musí aj mesto Košice pristúpiť k povinnosti triediť kuchynský biologicky rozložiteľný odpad z domácností. Rozpočet mesta bude táto nová zákonná úprava stáť 2,7 milióna eur. Informovala o tom spoločnosť Kosit spolu s oznámením, ako bude zber fungovať.


Každej domácnosti žijúcej v rodinnom dome bude podľa firmy v priebehu januára až k dverám nehnuteľností bezplatne doručená vlastná zberná nádoba. Pôjde o 30-litrové hnedé vedro označené nápisom kuchynský BIO odpad. Spolu s touto nádobou doručia 25 vriec, ktoré majú byť vložené do nádoby, aby ju chránili pred znečistením.

"Obyvatelia budú bioodpad z kuchyne vkladať do nádoby voľne, bez použitia ďalších vrecúšok. Spoločnosť Kosit zabezpečí odvoz vyzbieraného bioodpadu raz týždenne. Pri každom zbere bude odpad vo vreci odvezený a domácnosti bude vrátená prázdna nádoba na ďalšie použitie," uviedol generálny riaditeľ podniku Marián Christenko.

Do každého stanovišťa kontajnerov pri bytových domoch v Košiciach pribudne nová zberná nádoba hnedej farby s objemom 240 litrov označená nápisom kuchynský BIO odpad. Nádoba bude opatrená vrecom, ktoré ju má chrániť pred znečistením. Hnedé nádoby bude zberová spoločnosť pristavovať postupne v prvej polovici januára. Obyvatelia budú do nich voľne vhadzovať odpad z kuchyne. Používanie vrecúšok, a to ani kompostovateľných, nebude povolené. Podnik zabezpečí vyprázdnenie spoločných hnedých nádob dvakrát týždenne.

"Materiál zo zberu kuchynského odpadu z domácností obyvateľov Košíc bude energeticky a materiálovo zhodnotený v bioplynovej stanici. Bioplynová stanica spoločnosti Eko-Salmo Plus pri obci Kokšov-Bakša je vybudovaná na účely zberu a zhodnocovania biologicky rozložiteľných odpadov cestou výroby a využitia bioplynu na výrobu elektrickej energie. Biologicky rozložiteľný odpad predstavuje hodnotný zdroj na výrobu alternatívnej energie a organického hnojiva," doplnil Christenko.

Pri nastavovaní plošného systému zberu kuchynského bioodpadu vychádza mesto zo skúseností z pilotnej lokality Nová Terasa. Projekt spustili už 1. júla 2021, do zberu je tam zapojených celkovo takmer 650 domácností. Zber prebieha raz týždenne a hmotnosť odpadu z jedného zberu predstavuje v priemere 700 kilogramov.

Pre komunikáciu s obyvateľmi je na webovom sídle spoločnosti Kosit vytvorená samostatná stránka, kde je opísaný systém fungovania zberu. Na sociálnej sieti existuje od spustenia pilotného projektu skupina Triedim BIO v kuchyni, ktorá bude po celoplošnom zavedení zberu využívaná na šírenie informácií k tejto téme. Košičania, ktorí nie sú aktívnymi užívateľmi sociálnych sietí, môžu posielať otázky na adresu triedim.BIO@kosit.sk alebo konzultovať telefonicky na bezplatnej linke 0800-156-748.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.11.2017
Odvoz bioodpadu z hnedých zberných nádob potrvá do konca novembra
Odvoz biologicky rozložiteľného odpadu z hnedých zberných nádob v Bratislave ukončia 30. novembra. Opätovný odvoz bude prebiehať od 1. marca 2018. Informovala o tom hovorkyňa bratislavskej mestskej spoločnosti Odvoz a likvidácia odpadu (OLO) Beáta Humeniková.
viac
17.08.2018
Triedenie bioodpadu obce zabezpečujú rôzne, pomáhajú im aj eurofondy
Už viac ako rok a pol platí na Slovensku vyhláška, ktorá upravuje, akým spôsobom majú obce zabezpečiť triedenie biologického odpadu. Tie musia, až na výnimky, zaistiť svojim obyvateľom zberné nádoby alebo záhradné kompostéry.
viac
10.10.2019
Je tu čas triedenia recyklovateľných častí zmesového odpadu
Slovensko bude môcť v roku 2035 ukladať na skládky iba 10 percent komunálnych odpadov a bude musieť recyklovať 65 percent. To však podľa odborníkov znamená, že bez seriózneho zhodnotenia (triedenia) všetkých dostupných recyklovateľných druhov komunálnych odpadov to nepôjde.
viac
14.08.2020
Zber bioodpadu by mali hornonitrianske samosprávy zvládnuť na zhruba 50 percent
Novú povinnosť v podobe zberu kuchynského bioodpadu by mali od začiatku budúceho roka zvládnuť hornonitrianske samosprávy na menej ako 50 percent.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.26 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.62 %