Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
06.10.2017 11:24

Konferencia v Košiciach skúma príčiny nárastu politického extrémizmu v EÚ


Ilustračná snímka: (tasr).


Európska únia medzi demokraciou a politickým extrémizmom je témou medzinárodnej konferencie, ktorá sa dnes koná v Košiciach. Podujatie organizuje Inštitút európskych demokratov (IED) so sídlom v Bruseli.


Konferencia reaguje na nárast občianskej podpory pre krajne pravicové a extrémistické strany a hnutia naprieč celou Európskou úniou. Naposledy to bol prípad Alternatívy pre Nemecko (AfD), ktorá sa stane prvou krajne pravicovou nacionalistickou stranou v nemeckom parlamente od konca druhej svetovej vojny.       

"Cieľom podujatia je analyzovať príčiny súčasného úspechu radikálnych politikov, vysvetliť, kto je zodpovedný za tento trend, prečo sú extrémisti pre spoločnosť nebezpeční a ako možno vnímať vzostup politického extrémizmu v európskom kontexte. V neposlednom rade sa budú rečníci konferencie snažiť formulovať možné návrhy, ako varovať pred nebezpečenstvami takýchto politikov a bojovať proti nárastu politického extrémizmu v členských štátoch EÚ," informovala Adriana Čiefová z IED.       

Moderátorkou podujatia je poslankyňa Národnej rady SR Alena Bašistová, k rečníkom patria  politológ Grigorij Mesežnikov, sociológ Michal Vašečka, historik a odborník na fašizmus Jakub Drábik a ďalší experti.       

IED je európsky politický inštitút Európskeho parlamentu (EP) založený v roku 2007. Konferencia je organizovaná s finančnou podporou EP a v spolupráci so slovenskou mládežníckou organizáciou Mladí Európania (ME).

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.07.2017
Začala sa príprava akčných plánov rozvoja pre okresy Košice-okolie a Gelnica
Príprava akčných plánov rozvoja sa začala v stredu (12. 7.) pre okres Košice-okolie a v utorok (11. 7.) pre okres Gelnica. Stalo sa tak na úvodných stretnutiach zástupcov vlády, samospráv, podnikateľov, úradov práce, okresných úradov, škôl, mimovládnych organizácií a ďalších inštitúcií.
viac
14.03.2019
Z eurofondov obnovia košickú Urbanovu vežu i budovu Zlatý býk v Michalovciach
Oprava fasády Urbanovej veže na Hlavnej ulici v Košiciach či premena historickej budovy Zlatého býka v Michalovciach na modernú galériu s informačným centrom pre turistov. Aj tieto projekty získali podporu z Európskeho fondu regionálneho rozvoja (EFRR).
viac
20.07.2020
Silná kohézna politika v budúcom rozpočte EÚ 2021-2027 a pláne obnovy EÚ
Partneri Kohéznej aliancie upozornili členské štáty, že v dosiahnutom kompromise týkajúceho sa rozpočtu EÚ na roky 2021-2027 a pláne obnovy sa musia zachovať investície do miest a regiónov.
viac
29.12.2020
J. Hlinka: Čerpáme skúsenosti iných samospráv z EÚ
Jeden z najväčších míľnikov pre samosprávu na Slovensku bolo prijatie ustanovení Európskej charty miestnej samosprávy, hovorí jeden z najdlhšie slúžiacich starostov na Slovensku, Jaroslav Hlinka.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %