Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
24.03.2016 09:00

Komentár: Ide o charakter štátu, alebo charakter spoločnosti?


Štát aj spoločnosť majú svoje špecifické charaktery. (Foto: tasr)


Charakter štátu má pomerne dynamickú formu. Mení sa každými výsledkami parlamentných volieb v závislosti od vládnych priorít koaličných partnerov. Je to prirodzené, štandardné a ničím neprekvapujúce. Iné je to však s charakterom spoločnosti.


Charakter spoločnosti sa nemení len pod tlakom volebných výsledkov, ale hlavne pod taktovkou spoločenského vývoja. Príčin, ktoré sa podpisujú pod zmenu charakteru spoločnosti je veľmi veľa. Celkový vývoj, atmosféra, trendy, skúseností i očakávania. A, samozrejme, aj to, keď forma zatieni obsah.

Práve nedávne parlamentné voľby ukázali viac ako ktorýkoľvek prieskum verejnej mienky obrovský rozdiel medzi tým, čo znamená popularita a čo je dôveryhodnosť. Cesta bulvarizácie politiky nás dobehla. Hoci, treba si priznať, museli sme to čakať, lebo nám už veľmi dlho dýchala na chrbát. Jednoducho, bulvár sa stal najsilnejším argumentom, čo v praxi znamená odklon od skutočných tém a uveriteľných riešení. V spoločenskej diskusii stabilné miesto obsadila povrchnosť a zástupné témy. Viac pozornosti a energie sa venuje jednorazovým, pilotným projektom ako trvalej udržateľnosti. Hodnoty zostali v slovníku a preferencie niektorých strán sú blízke sledovanosti reality show. Síce sa nedá jednoznačne povedať, že ich diváci automaticky volia dané strany, ale nie je možné vyvrátiť, že strata obsahu neprekáža časti divákov, voličov a politikov. Inými slovami, televízny formát bez myšlienky preferuje toľko divákov, koľkým nevadia politické strany bez reálneho obsahu.

Jednoducho neschopnosť rozlíšiť medzi popularitou a dôveryhodnosťou vytvorila situáciu, ktorá sa prejavila nedávnymi voľbami a nikto z nás nevie, koľkými ďalšími náš ešte bude sprevádzať. Mení sa charakter spoločnosti a na to treba reagovať.

Chýba inšpirácia a kladní hrdinovia

Sme svedkami toho, ako sa v politike rodia volebné benefity, ktoré profitujú z povrchnosti, straty obsahu a zlyhaní zastupiteľskej demokracie. Zdá sa, akoby v spoločnosti chýbali kladní hrdinovia, pozitívne vzory, inšpiratívne riešenia a hlavne spoločenské sebavedomie. Teda to, čo formuje charakter spoločnosti a nedovolí jej samodeštrukciu.

Nie nadarmo sa hovorí, že človek je odrazom výchovy svojich rodičov. Presne tak by sme sa mali pozerať na samosprávu, ktorá je v konečnom dôsledku domovom svojich obyvateľov, pilierom lokálnych komunít a kostrou spoločnosti. Napriek tomu je samospráva ešte stále na chvoste globálneho záujmu, hoci ona jediná dnes dokáže prinavrátiť spoločnosti to, čo v nej výrazne absentuje. Hodnoty, tradície, férovosť, inšpiráciu a pozitívnu energiu. Nie nadarmo ríšska ústava vyjadrila právo obce spravovať svoje záležitosti jasným princípom: „Základom slobodného štátu sú slobodné obce“. Teda samospráva ponúka východiska a riešenia. Nikdy nekandiduje, napriek tomu je dlhodobo najdôveryhodnejšia. Ako strany i vlády. A presne túto devízu treba znásobiť, pretože tieto výsledky sú dôkazmi uplatňovania princípu subsidiarity, a teda presadzovania riešení čo najbližšie k občanovi. Ak vieme riešiť problém tam, kde vznikol, dokážeme ho pochopiť, vysvetliť a hlavne riešiť.

Rozdielov medzi charakterom štátu a charakterom spoločností je veľa. Kým prvý dokážeme korigovať každými voľbami, ten druhý sa nevzťahuje na dátum volieb, ale na našu silu meniť spoločnosť na dôveryhodný verejný priestor, ktorý bude čo najlepšie vyhovovať nám všetkým. Skúsme sa pozrieť do miest a obcí a inšpirovať sa v tom, ako umocňujú lokálpatriotizmus, podporujú spoločenskú zodpovednosť a prinášajú riešenia vhodné pre mnohé ďalšie mesta či obce. Je to oveľa lepšie ako čakať, že spoločnosť za nás opraví niekto iný.

Autor: (Michal Kaliňák - politológ)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.12.2016
Demokraciu nemožno hodnotiť kauzami
Na demokraciu sa môžeme pozerať z hľadiska legislatívneho ukotvenia jej mechanizmov, ale aj cez vlastné sklamania, osobné očakávania a nevyužité príležitosti.
viac
21.02.2019
ZMOS predstavuje úspešné riešenia samospráv, majú inšpirovať aj ďalších
Obec Nižná Polianka, ktorá prevádzkuje Dom smútku pre obyvateľov siedmich obcí, fitnescentrum, ktoré v obci Trenč nahradilo krčmu a mesto Vrbové, v ktorom za každé narodené dieťa vysadia nový strom.
viac
25.05.2020
P. Jančovič: Mali by sme sa viac zamerať na destinačný turizmus
O súčasnej situácii a očakávaniach hovoril v televízii Tablet.TV v diskusnej relácii Samospráva tu a teraz primátor mesta Piešťany Peter Jančovič.
viac
10.09.2022
M. Kaliňák chce zaviesť v obciach PSK pojazdné potraviny a ambulancie
Pojazdné predajne a ambulancie v obciach, nájomné byty prerobené z budov kraja či rozvoj turizmu sú časťou volebného programu kandidáta na predsedu Prešovského samosprávneho kraja (PSK), súčasného ústredného riaditeľa Kancelárie Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Michala Kaliňáka.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %