Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
24.06.2016 11:43

Komárno začne koncom júna s celoplošným postrekom proti komárom


Ilustračná snímka: (int.).


Do desiatich dní by malo mesto Komárno začať s celoplošným postrekom proti komárom. Pracovníci mestského úradu sú v neustálom kontakte s odborníkmi a firmou vykonávajúcou likvidáciu komárov a čakajú na najvhodnejšie podmienky na postrek, informovalo vedenie mesta.


„Finančných prostriedkov na postreky nie je veľa, radnica sa bude usilovať nedostatok financií kompenzovať presnou aplikáciou postreku v najvhodnejšom čase, aby sa čo najviac zamedzilo množeniu komárov. Kritická situácia je odborníkmi vyhlásená na základe počtu uštipnutí počas danej časovej lehoty. Podľa ich odporúčania by bola celoplošná aplikácia najvhodnejšia koncom júna,“ informovalo vedenie mesta.       

Na určitých miestach v Komárne je s komármi problém už teraz, predčasná aplikácia by však nebola dostatočne účinná. „Postrek len v určitých lokalitách je nedostatočný, pretože komáre sú schopné preletieť až osemkilometrovú vzdialenosť. Dostatočne účinný je preto výlučne celoplošný postrek. Napriek tomu sa na najkritickejších miestach bude postrekovať aj pozemne, lokálne, informovalo mesto.      

Premnoženie komárov každoročne znepríjemňuje život občanom Komárna, ktoré je obklopené riekami a mŕtvym ramenom Váhu. Mesto má tento rok v porovnaní s minulými rokmi k dispozícii skromnejší balík financií na postrek proti komárom. Mestský úrad bude aplikovať postreky podľa stanoveného harmonogramu do zastupiteľstvom schválenej výšky rozpočtovaných prostriedkov v objeme 13 500 eur, čo postačuje na jeden celoplošný letecký postrek a niekoľko pozemných aplikácií. Mestskému úradu sa podarilo na niektorých verejných súťažiach ušetriť 5000 eur, ktoré budú tiež prevedené do kapitoly Ochrana proti komárom. Dotácie zo štátneho rozpočtu je možné žiadať až po vyhlásení tretieho stupňa povodňovej aktivity.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.01.2017
L. Sólymos je za vyhlásenie NP Podunajsko, ak bude mať reálne základy
Minister životného prostredia László Sólymos je za vyhlásenie národného parku Podunajsko na západnom Slovensku.
viac
18.01.2018
Komárno finančne podporí projekty zamerané na zlepšenie kvality života
Mesto Komárno vo svojom rozpočte na rok 2018 schválilo 10 000 eur na financovanie projektov, ktorých cieľom je zlepšenie kvality života, životného prostredia a ochrana prírodných hodnôt.
viac
25.08.2020
V našich podmienkach spôsobujú komárie kalamity takzvané lesné komáre
V našich podmienkach spôsobujú komárie kalamity takzvané lesné komáre - Aedes. Ich samičky nekladú vajíčka na hladinu vôd, ale na vlhké bahno či vlhkú zem v lužných lesoch a medzihrádzových priestoroch, ktoré sú periodicky zaplavované.
viac
23.07.2021
BSK monitoruje situáciu v povodí Moravy po záplavách a zasahuje proti komárom
Predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Juraj Droba spolu so starostami obcí v malackom okrese navštívil zaplavené územia v povodí rieky Moravy. Župa v tomto teritóriu spustila rozsiahly monitoring.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %