Sobota 21.09.2024
Dnes má meniny 
Matúš
°C
17.09.2024 04:20

Komárno rozšírilo počet kontajnerov na separovaný zber textilného odpadu


Snímka zdroj: mesto Komárno


Mesto Komárno zvýšilo od tohto mesiaca počet kontajnerov určených na separovaný zber textilného odpadu. K doterajším 20 kontajnerom umiestneným v meste a mestských častiach pribudlo ďalších desať kontajnerov.


Obyvatelia mesta ukladali do kontajnerov ročne takmer 60 ton textilného odpadu, informovala radnica.         

Kontajnery Humana na separovaný zber textilného odpadu využívajú obyvatelia Komárna od roku 2018. Vlani sa v nich vyzbieralo 57,42 tony textilného odpadu, do konca júla tohto roka to bolo 41,05 tony. Od januára budúceho roka bude separovaný zber textilného odpadu povinný. Na zabezpečenie tejto novej povinnosti však nedostanú mestá a obce žiadne finančné prostriedky a usmernenia sú zatiaľ nejasné, upozorňuje magistrát.         

Rozšírenie počtu kontajnerov uľahčí separovanie textilného odpadu na ďalších miestach v meste, očakáva samospráva. Časť vyzbieraného textilu sa vytriedi a použiteľné oblečenie sa rozdelí medzi ľudí v núdzi. Zvyšok sa spracuje. Do kontajnerov je možné vhadzovať všetky druhy odevov, obuvi, tašiek, bytového a nábytkového textilu vrátane koženej galantérie.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.06.2016
Zvolenské deti vymaľovali kontajnery na odpad
V týchto dňoch sa vo Zvolene objavili tzv. ilustrované kontajnery. Vytvorili ich žiaci tamojších základných škôl na základe podnetu spoločnosti, ktorá v meste likviduje odpad.
viac
24.08.2017
Na prešovských uliciach pribudlo 50 nových kontajnerov
Na prešovských uliciach pribudlo 50 kusov kontajnerov na triedený zber plastov. Mesto upozorňuje občanov, že zvýšiť efektívnosť separácie môžu tiež tým, že nenechajú odvážať „vzduch“.
viac
28.03.2023
Slovák vyhodí v priemere 11 kíl textilu ročne. Ako sa dá recyklovať?
Množstvo textilného odpadu rastie nielen vo svete, ale aj u nás. To predstavuje vážny problém. Riešením by mohlo byť zavedenie triedeného zberu pre textil, ktoré by sa malo spustiť v roku 2025.
viac
31.07.2024
MŽP zverejnilo príručku pre zber textilného odpadu, určuje povinnosti pre obce
Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR zverejnilo metodickú príručku pre zber textilného odpadu. Určuje v nej povinnosti pre obce. Príručku zverejnilo na svojom webe. Slovensko je povinné zaviesť triedený zber textilu od 1. januára 2025.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.36 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.06 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.58 %