Pondelok 16.09.2024
Dnes má meniny 
Ľudmila
°C
17.02.2024 04:00

Knižnice v Prešove a vo Svidníku budú mať nové interiérové vybavenie


Ilustračná snímka (PSK)


Nové regály, pulty i stolíky by mali pribudnúť v dvoch knižniciach Prešovského samosprávneho kraja. Financované budú z dotácie Fondu na podporu umenia, Prešovský samosprávny kraj im prispeje sumou 35-tisíc eur.


 

Dve regionálne knižnice Prešovského samosprávneho kraja (PSK) budú mať nové interiérové vybavenie. Vstup do projektov v rámci výzvy Fondu na podporu umenia schválili na pondelkovom (12.2.) zastupiteľstve krajskí poslanci. Nové regály tak môže očakávať Podduklianska knižnica vo Svidníku a Krajská knižnica P. O. Hviezdoslava v Prešove.

Celková výška schváleného nenávratného finančného príspevku (NFP) v projektových zámeroch predstavuje viac ako 173-tisíc eur. Spolufinancovanie Prešovského samosprávneho kraja ako ich zriaďovateľa je pritom vyše 35-tisíc eur.

Projekt Podduklianskej knižnice vo Svidníku pod názvom „Detské oddelenie – priestor poznania a múdrosti“ získal dotáciu z Fondu na podporu umenia vo výške viac ako 58-tisíc eur, pričom PSK by sa mal na projekte spolupodieľať sumou vyše 15-tisíc eur.

 

V rámci kompletnej renovácie interiéru nadzemného podlažia počíta knižnica s interiérovým vybavením, ako sú knižničné regály, regál so vstavanými lavicami, regál s integrovanými miestami na sedenie pre najmenších, regál a TV stena, stoličky i odkladacie stolíky. Projekt prispeje k modernizácii priestorov, zvýšeniu komfortu, estetizácii interiéru a k ochrane knižničného fondu.

Aj Krajská knižnica P. O. Hviezdoslava v Prešove ráta s novým vybavením svojich priestorov. V projekte „Knižnica pre všetkých“ plánuje zaobstarať nové kovové jednostranné knižné regály, výpožičné pulty knihovníka s tromi pracovnými miestami, atypické kovové pracovné stoly, modulárne pódium i pult pre knihovníka pri vstupe do knižnice.

Z Fondu na podporu umenia získala knižnica nenávratný finančný príspevok vo výške 80-tisíc eur. Župa by mala prispieť na tento projekt sumou vyše 20-tisíc eur. Vynovené priestory budú slúžiť na kultúrne, vzdelávacie a umelecké podujatia a vystúpenia, zároveň na komunitné aktivity a čitáreň pre širokú čitateľskú verejnosť.

Autor: Lea Lehotská, Oddelenie komunikácie

Autor: (ts-PSK, Lea Lehotská)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.02.2021
Týždeň slovenských knižníc - župné knižnice chystajú online bohatý program
V pondelok (1. marca) sa začína v poradí 22. ročník Týždňa slovenských knižníc, do ktorého sa aktívne zapája aj osem knižníc Prešovského samosprávneho kraja.
viac
08.05.2021
Vďaka programu #zlepšimeto vzniknú nové oddychové zóny či chillroomy
Prešovský samosprávny kraj (PSK) realizuje v spolupráci s Radou mládeže Prešovského kraja (RMPK) grantový program #zlepšimeto, ktorý je výsledkom ich spoločne podpísaného memoranda o spolupráci v roku 2018.
viac
04.09.2021
PSK investuje z vlastných zdrojov vyše 3 mil. eur do oblasti školstva
Financie sú určené na rekonštrukcie elektroinštalácií, striech, kotolní, telocviční a stavebné úpravy stredných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti PSK, ako aj ich materiálno-technické vybavenie. Tohtoročné investičné akcie sa týkajú vyše 40 župných škôl v dvanástich okresoch kraja.
viac
14.10.2021
Župa sa pripravuje na nové programové obdobie
Na Úrade Prešovského samosprávneho kraja (PSK) sa uskutočnila Úvodná konferencia členov pracovných skupín v rámci prípravy nového programového obdobia v Prešovskom kraji. Z dôvodu platných covid opatrení sa konferencia konala online formou.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.35 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.06 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.60 %