Utorok 07.05.2024
Dnes má meniny 
Monika
°C
23.12.2019 01:55

Kniežacia hrobka ožíva v rukách študentov, vyrábajú repliky artefaktov


Pekný model hrobky urobili na Strednej umeleckej škole v Kežmarku. Snímka zdroj-obnova-sk


Študenti Školy umeleckého priemyslu v Kežmarku zhotovujú repliky artefaktov vzácnej kniežacej hrobky, ktorú objavili v Matejovciach pri Poprade. Riaditeľka školy Marta Perignáthová uviedla, že v rukách začínajúcich reštaurátorov tak vznikajú viaceré z drevených predmetov objaveného mobiliára.


 „Vyrobiť sa im podarilo aj posmrtné lôžko kniežaťa v životnej veľkosti,“ upozornila.       

Vyrobené bolo v mierke jedna ku jednej a jeho autorom je študent odboru konzervátorstvo a reštaurátorstvo drevorezieb Martin Peký. Škola spolupracuje na tomto projekte s Archeologickým ústavom Slovenskej akadémie vied (AÚ SAV) Nitra a Podtatranským múzeom (PM) v Poprade už od roku 2013. „Naši študenti už vyrobili aj dve repliky posmrtného lôžka, ale aj modely stolov z kniežacej hrobky,” doplnila Perignáthová.       

Študentská tvorba sa dokonca stala súčasťou výstavy v Podtatranskom múzeu. „Spolupráca so študentmi nás teší. Okrem lôžka vytvorili aj modely vnútornej a vonkajšej komory hrobky, plus nástroje, ako sú lopaty, sekera a motyka, ktoré boli použité pri vykrádaní hrobky,“ dodala riaditeľka PM Magdaléna Bekessová s tým, že na projekte sa stále pracuje. Pribudnúť by mala replika már, svietidla - kandelábra a stolčekov. Iniciatívu a odborný dohľad nad projektom prevzal Karol Pieta zo SAV. AÚ rovnako pomáha pri zabezpečovaní materiálu.       

Hrobka germánskeho kniežaťa je z prelomu 4. a 5. storočia po Kristovi. Najpôsobivejšími časťami súboru objavených pamiatok z objektu boli časti dreveného nábytku, ktoré sú skutočným unikátom. Hrobku objavili v Poprade pri stavbe priemyselného parku v roku 2006.       

V školskom roku 2019/2020 navštevuje Školu umeleckého priemyslu v Kežmarku 143 študentov vo viacerých študijných odboroch - grafický a priestorový dizajn, fotografický dizajn, konzervátorstvo a reštaurátorstvo drevorezieb, propagačné výtvarníctvo, scénické výtvarníctvo - kostýmová tvorba. Škola podľa riaditeľky prispôsobuje svoju edukačnú činnosť potrebám trhu, aj preto študenti v rámci praxe pracujú na konkrétnych zadaniach, čím získavajú prax už počas školy.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.07.2016
Na mestskom úrade v Kežmarku otvorili pracovisko prvého kontaktu
Pracovisko prvého kontaktu sa nachádza vo vynovených priestoroch na prízemí radnice.
viac
02.05.2017
Žlté bicykle sú naspäť v uliciach Kežmarku
Do ulíc historického mesta Kežmarok sa po zime opäť vrátili Žlté bicykle. Požičať si ich môžu obyvatelia mesta na presun po Kežmarku. Vytvoriť komunitný systém zdieľaných bicyklov sa občianske zduženie Vlk, ktorý nikdy nespí rozhodlo po vzore Bratislavy vlani na jeseň.
viac
29.11.2018
Ocenili najlepšie stredoškolské časopisy. Zvíťazili Stretnutia z Kežmarku.
Najlepším stredoškolským časopisom v Prešovskom kraji je časopis Stretnutia z Gymnázia P. O. Hviezdoslava v Kežmarku. Odborná porota zostavená z aktívnych novinárov ho ocenila premiérovo prvým miestom.
viac
08.06.2023
Mesto už deviatykrát ožije Festivalom študentského remesla
Mesto Kežmarok ožije už deviatykrát atmosférou stredoveku, vytvoria ju mladí študenti z celého Slovenska. Vo štvrtok a v piatok (8. - 9. 6.) sa tam koná Festival študentského remesla.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.10 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.16 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.74 %