Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
24.10.2019 09:05

Kežmarský okres dostane od vlády takmer 1,3 milióna eur na rozvoj


Na snímke zľava primátor Kežmarku Ján Ferenčák, vicepremiér pre investície a informatizáciu Richard Raši, premiér Peter Pellegrini, podpredseda vlády a minister životného prostredia SR László Sólymos. FOTO TASR - Oliver Ondráš


Sumu takmer 1,3 milióna eur rozdelí vláda pod vedením Petra Pellegriniho (Smer-SD) obciam, mestám a subjektom v okrese Kežmarok, ktorý patrí medzi najmenej rozvinuté na Slovensku.


Kabinet o tom rozhodol na stredajšom výjazdovom rokovaní v Kežmarku. Pôvodne avizovaný jeden milión eur vláda zvýšila o ďalších 295-tis. eur. Ako spresnil podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Richard Raši (Smer-SD), z peňazí navyše dostalo finančný balík mesto Kežmarok na dobudovanie Centra integrovanej zdravotnej starostlivosti. Suma bola zvýšená na 450-tis. eur z pôvodných 245-tis. eur. „Ďalšie zvýšenie na 100-tis. eur poputuje pre Strednú odbornú školu Garbiarska na modernizáciu a rekonštrukcie kuchyne a priestorov,“ doplnil.       

Podľa kežmarského primátora Jána Ferenčáka sa do mesta vracia rozvoj. „V roku 2016 sme postavili nájomnú bytovku, kde sme mali 30 žiadostí. Tento rok na 18 bytov v nájomnej bytovke máme 200 žiadostí. Dostávame sa z problémovej do rozvojovej fázy... Problémy stále budú, ale tie najpálčivejšie máme za sebou,“ uviedol primátor.       

Mesto Kežmarok si podľa tamojšieho primátora dalo v tomto období za cieľ venovať sa zdraviu obyvateľstva. „Aby nám ľudia nechodili po celom meste a okrese, chceme im poskytnúť veľký priestor, kde ich vyšetria komplexne. Preto vítam podporu vlády a investíciu do zdravia, keďže Centrum integrovanej zdravotnej starostlivosti chceme otvoriť už v roku 2022,“ načrtol.       

Financie z 1,3-miliónového balíčka získa napríklad aj Spišská Belá na dobudovanie hokejovo-hokejbalovej haly, konkrétne 180-tis. eur. Spišská Stará Ves dostane sumu 50.000 eur na rekonštrukciu miestnych chodníkov a komunikácií a na obnovu kultúrneho domu 70-tis. eur. Obec Stará Lesná získa od vlády 40-tis. eur, ktoré by mali smerovať na obnovu miestnych chodníkov a komunikácií, ale aj 35-tis. eur na dofinancovanie rekonštrukcie požiarnej zbrojnice. Vláda vyčlenila peniaze aj pre ďalšie obce na výstavbu chodníkov a miestnych komunikácií či rekonštrukcie kultúrnych domov. Finančnú pomoc tiež dostanú viaceré cirkvi a organizácie.       

Vláda svoj ďalší z dvojdňových výjazdov v najmenej rozvinutých regiónoch Slovenska začala v utorok (22. 10.) v Sobranciach.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.09.2016
Z príspevku od vlády začne Kežmarok s výstavbou študentského kempusu
Ešte počas februárového výjazdového zasadnutia vlády SR pridelili okresu Kežmarok 4 600 000 eur na obdobie piatich rokov na aktivity akčného plánu, ktorého cieľom je znížiť nezamestnanosť.
viac
26.04.2017
Vláda uvoľnila na pomoc obciam postihnutým mimoriadnymi udalosťami 624 257 eur
Štát pomôže obciam pri úhrade výdavkov súvisiacich so záchrannými prácami počas mimoriadnych situácií, ktorým čelili v roku 2016. Vláda dnes (26. 4. 2017) celkom na tento účel uvoľnila 624 257 eur.
viac
06.12.2017
Po roku bude vláda opäť zasadať v Revúcej
Vládny kabinet sa po roku vracia do Revúcej. Dnes (6. 12.) tam bude mať opäť svoje výjazdové rokovanie. Ministri majú na programe doplnenie akčného plánu pre jeden z najmenej rozvinutých okresov Slovenska. Ako z neho vyplýva, pre región by mala vláda zo svojej rezervy vyčleniť milión eur.
viac
22.10.2020
Schválená novela zákona „zachraňuje“ OOCR
V súvislosti s ochorením COVID-19 vláda SR včera schválila novelu zákona o cestovnom ruchu v skrátenom legislatívnom konaní.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %