Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
03.08.2020 10:05

K zatraktívneniu chodníka prispela obec i župa vďaka programu Terra Incognita


Ilustračná snímka (KRT)


Vynovený turistický chodník spájajúci obec Ochtiná s Ochtinskou aragonitovou jaskyňou už sprístupnili verejnosti.


Takmer tri kilometre dlhý turistický chodník, spájajúci obec Ochtiná s Ochtinskou aragonitovou jaskyňou, sa po rokoch dočkal revitalizácie. Ide o ďalší úspešný projekt, ktorý podporil Košický samosprávny kraj cez program Terra Incognita. Od 25. júla, keď ho slávnostne predstavili verejnosti, sa obyčajný prechod lesným chodníkom zmenil na príjemný zážitok tak pre peších turistov ako aj cyklistov.

Z obce Ochtiná k Ochtinskej aragonitovej jaskyni vedie iba jediná turistická cesta. Jej terén bol ešte donedávna neudržiavaný a pre návštevníkov menej atraktívny. Potrebu zlepšiť tento stav si uvedomovalo aj vedenie obce Ochtiná, preto sa v roku 2019 prihlásilo do výzvy na podporu cestovného ruchu vyhlásenou KSK, a ako úspešný žiadateľ mohli svoj zámer zrealizovať.

„Ochtiná má veľký turistický potenciál, čo bolo jedným z mnohých dôvodov, prečo projekt získal podporu z krajského dotačného programu Terra Incognita. V rámci projektu sa podarilo vyrovnať terén, pribudla oddychová zóna s prístreškom a miestami na sedenie, lavičky, relaxačné siete, informačné tabule, odpadkové koše, stojany na bicykle a detské preliezačky. Sme radi, že sme mohli prispieť k tomu, aby sme spríjemnili čas návštevníkom Ochtinej, ktorí sa sem vyberú, aby navštívili unikátnu jaskyňu či goticko-románsky kostol s jedinečnými freskami,“ povedal predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.

Chodník má teraz dve trasy - turistickú a cyklistickú. Ako doplnil starosta obce Ochtiná Július Rusnák:,,Pri revitalizácii chodníka pre peších sa znížila jeho náročnosť, aby slúžil skôr turistom, ktorí chcú v lese relaxovať a oddychovať. Pribudlo niekoľko pokojových zón, kde si ktokoľvek môže oddýchnuť. Zlepšilo sa aj značenie chodníka, a to už od autobusovej zastávky v obci, čo uľahčí orientáciu aj veľmi amatérskym turistom.

Dôležitosť UNESCO pamiatok a ich okolia vyzdvihla aj výkonná riaditeľka Košice Región Turizmus Lenka Vargová Jurková:,,Ochtinská aragonitová jaskyňa patrí medzi 18 pamiatok UNESCO dostupných do 100 minút autom z Košíc. Predstavuje unikátny prírodný fenomén a je jediná svojho druhu v Európe. Atraktivita samotných pamiatok je veľmi dôležitá, no rovnako dôležité je aj ich okolie. Realizácia projektov, akým je obnova chodníka z Ochtinej, je preto aj z našej strany veľmi vítaná."

 

Autor: (Košice region turizmus)


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.08.2016
Brestovskú jaskyňu sprístupnia verejnosti na začiatku septembra
Brestovskú jaskyňu, najväčšiu a onedlho aj jedinú sprístupnenú jaskyňu na Orave, čaká po niekoľkých desaťročiach znovuzrodenie. Národnú prírodnú pamiatku sprístupnia verejnosti pracovníci Správy slovenských jaskýň (SSJ) na začiatku septembra.
viac
07.10.2018
Tretí ročník Tour de Tokaj aj so zlatým Jozefom Metelkom
Len raz v roku majú bežci a cyklisti možnosť vyskúšať si trasu vedúcu cez tokajské vinice. Týždeň po košickom maratóne - 13. októbra 2018 - sa uskutoční tretí ročník rastúceho podujatia Tour de Tokaj. To spája krásu športu s krásou Košického regiónu a chuťou pravého tokajského vína.
viac
11.10.2018
Margecianske fajnoty - vyhradené pre gurmánov
Dva dni pochutnávania si na dobrotách zo Spiša, ale aj z Čiech, Poľska či Talianska alebo gurmánske špeciality profesionálnych kuchárov. Okrem toho domáci i zahraničný folklór, ale tiež príležitosť pre neobjavené talenty – také budú tohtoročné Margecianske fajnoty.
viac
28.10.2019
Na areál pri Gombaseckej jaskyni sa pozriete z novej vyhliadkovej veže
V Košickom kraji pribudla ďalšia vyhliadková veža, ktorá ponúkne návštevníkom nový pohľad na areál pri Gombaseckej jaskyni.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %