Nedeľa 30.06.2024
Dnes má meniny 
Melánia
°C
29.05.2024 12:10

Jozef Božik: Zámer budovať ZMOS ako platformu, ktorá spája, sa darí plniť


Foto: ZMOS


Zámer budovať Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) ako platformu, ktorá pomáha, chráni a spája, sa darí plniť. Predseda združenia a primátor Partizánskeho Jozef Božik to zhodnotil v úvodnom prejave 36. snemu ZMOS-u v Bratislave, na ktorom sa stretlo okolo 800 delegátov. ZMOS označil za jediného s


„Snem bude o bilancovaní, o tom, čo sme za 370 dní spoločne dosiahli," vyhlásil Jozef Božik. Vyzdvihol rozšírenie združenia na 113 miest s novými členmi Bytčou a Kremnicou, ale aj pristúpenie obce Lendak. Čoskoro by sa podľa neho mohlo pridať k združeniu aj mesto Dunajská Streda.

Predseda ZMOS-u avizoval aj diskusiu so slovenskými samosprávami v Rumunsku, Srbsku, Maďarsku a Chorvátsku, ktorým by chceli ponúknuť asociované členstvo. „Je okolo 30 obcí, ktoré by chceli mať oveľa väčší kontakt so Slovenskou republikou," vysvetlil.

Pripomenul, že pred parlamentnými voľbami sa podarilo naplniť cieľ rokovať o prioritách ZMOS-u so všetkými politickými stranami s podporou nad päť percent voličov. S viacerými uzavrelo združenie memorandá. Odrazilo sa to podľa neho aj po voľbách. Ako poukázal, už deň po menovaní vlády sa konali prvé konzultácie na ministerstve dopravy k zámeru odložiť novelu stavebnej legislatívy.

V uplynulých mesiacoch združenie riešilo aj oddialenie zavedenia mechanicko-biologickej úpravy odpadu, posunutie optimalizácie siete nemocníc či zachovanie detských ambulantných pohotovostí. Ocenil diskusiu s vládou o eurofondoch. Za veľkú tému označil otázku programu rozvoja vidieka.

V príhovore Jozef Božik vyzdvihol komunikáciu s rezortom vnútra, s ktorým sa rieši napríklad nedostatok poriadkových policajtov. Hovoril aj o príprave modernizácie verejnej správy. Z uplynulého obdobia pripomenul zmenu stanov združenia či novú spoluprácu s vysokými školami. Pomenoval aj viaceré pretrvávajúce výzvy či otvorené otázky, napríklad pri financovaní sociálnych služieb.

Pozrite si fotogalériu z prvého dňa 36. snemu ZMOS.

 

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.05.2023
Za nového predsedu združenia zvolili primátora Partizánskeho J. Božika
Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) bude v nasledujúcich štyroch rokoch viesť primátor Partizánskeho Jozef Božik.
viac
25.05.2023
ZMOS volá po práve veta pri návrhoch zákonov s priamym dosahom na samosprávy
Dlhodobým cieľom Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) je možnosť uplatnenia práva veta pri legislatívnych návrhoch, ktoré majú priamy dosah na fungovanie samospráv. Na stredajšej tlačovej konferencii o tom po dvojdňovom sneme informoval nový predseda združenia Jozef Božik.
viac
23.10.2023
Predseda ZMOS Jozef Božik na slávnostnom sneme Matice slovenskej
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) a primátor mesta Partizánske Jozef Božik sa zúčastnil na slávnostnom sneme Matice slovenskej, ktorá si pripomína 160. výročie založenia.
viac
18.11.2023
Situácia s financovaním samospráv je kritická, upozornil J. Božik na sneme SMER
Na kritickú situáciu s financovaním samospráv, ktorú je potrebné urýchlene riešiť, upozornil predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Jozef Božik počas svojho vystúpenia na sneme strany SMER – SSD, na ktorý prijal pozvanie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.25 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.61 %