Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
30.04.2020 08:00

J. Baška verí, že prehodnotenie kompetencií samospráv sa dotiahne dokonca


Na snímke poslanec NR SR Jaroslav Baška. Snímka zdroj: (tasr).


Poslanec Jaroslav Baška (Smer-SD) verí, že prehodnotenie kompetencií miest a obcí, samospráv a vyšších územných celkov na Slovensku sa konečne dotiahne dokonca. Zdôraznil, že na zmenu financovania a prerozdelenia kompetencií samospráv je potrebná zhoda naprieč politickým spektrom.


Skonštatoval to v pléne Národnej rady (NR) SR počas diskusie o programovom vyhlásení vlády (PVV). V súvislosti s ambíciou vlády zvyšovať transparentnosť upozornil na možné zvyšovanie výdavkov štátu, ak sa budú vytvárať nové kontrolné orgány či inštitúcie.

„Zmeny vo financovaní samospráv, ich kompetencií, to nie je na jedno štvorročné volebné obdobie, ale na furt. Treba na to silný politický konsenzus,” zdôraznil Baška s tým, že na úrovni združenia SK8 o tomto dlho diskutujú. Miestna štátna správa by mala podľa neho určitým spôsobom splynúť so samosprávnymi krajmi. Poukázal na to, že podobný model funguje v Českej republike. Pripomenul, že aj v parlamente je viacero starostov a primátorov, preto verí v konštruktívnu diskusiu.

Doplnil tiež, že rozumie ambícii novej vlády v oblasti zvyšovania transparentnosti. Upozorňuje však na zvýšenie výdavkov štátu v prípade zriadenia ďalších kontrolných orgánov. Riešiť sa to dá podľa neho lacnejšie. Spomenul napríklad rebríčky hodnotenia transparentnosti zo strany Transparency International Slovensko.

Baška pripomenul i negatívne vplyvy pandémie nového koronavírusu, na čo podľa neho PVV nedostatočne reaguje. Skonštatoval, že vzhľadom na dosahy na ekonomiku, situáciu na hraniciach či mieru dezinformácií mohla byť pandémia v dokumente definovaná ako hrozba. Ocenil, že aspoň rezort obrany ako jediný v PVV na krízu reaguje. Jasne podľa neho definuje, že armáda bude posilňovať schopnosti vojenského zdravotníctva a pripravenosť Ozbrojených síl SR na možné budúce pandémie a nevojenské hrozby.

Reagoval aj na oblasť zdravotníctva. „Krásne je to napísané, ale veľmi sa bojím, že to padne na nedostatku personálu a finančných prostriedkov,” podotkol. Vo vládnom programe mu chýba deklarácia, že nová vláda nebude rušiť už zavedené sociálne opatrenia a že sa bude udržiavať dialóg so sociálnymi partnermi.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.08.2020
Zmena v dotáciách na stravu v letných školách
Aj na základe podnetov zástupcov samosprávy Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR po dohode s Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu SR zverejnilo „Zmenu v poskytovaní dotácií na podporu výchovy k stravovacím návykom dieťaťa v prípade organizovania letných škôl“.
viac
21.09.2020
ZMOS doručil rezortu školstva zásadné pripomienky k novele zákona
Združenie miest a obcí Slovenska adresovalo rezortu školstva viacero zásadných pripomienok, ktorými vstúpilo do tvorby novely zákona o financovaní základných škôl, stredných škôl a školských zariadení.
viac
21.09.2020
Sekcia ekonomiky a financovania hlavne k zákonu o miestnych daniach
V priestoroch Kancelárie ZMOS sa vo štvrtok 17. septembra 2020 uskutočnilo rokovanie odbornej sekcie ekonomiky a financovania Rady ZMOS.
viac
31.05.2021
ZMOS uplatnil 7 zásadných pripomienok k poslaneckej novele školského zákona
Združenie miest a obcí Slovenska uplatnilo 7 zásadných pripomienok k poslaneckej novele školského zákona. Vzhľadom na zásadné nedostatky žiada stiahnutie tohto návrhu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %