Sobota 28.09.2024
Dnes má meniny 
Václav
°C
24.06.2024 03:05

Imobilných ľudí budú v Žiline prepravovať novým autom, mesto ho kúpi z dotácie


Ilustračná snímka, zdroj: Moja Žilina


Imobilných ľudí v Žiline budú prepravovať novým autom. Radnica na jeho kúpu získala 28.000 eur z ministerstva práce. Imobilné osoby s trvalým alebo prechodným pobytom v Žiline budú môcť tranzitnú službu využiť na lekárske vyšetrenie alebo do inštitúcií kultúrneho a spoločenského života.


TASR o tom informovala hovorkyňa Žiliny Zuzana Ondrášová. Službu by chceli spustiť v prvej polovici roku 2025.         

Nové vozidlo bude mať kapacitu pre deväť osôb. "Automobil bude špeciálne upravený pre imobilných cestujúcich a osoby so zdravotným znevýhodnením. Bezpečnú a komfortnú jazdu zabezpečia tri rady sedadiel, pričom tretí rad bude vyberateľný pre umiestnenie invalidného vozíka," vysvetlila hovorkyňa. Súčasťou vybavenia vozidla budú aj elektrická hydraulická výsuvná plošina a bočný vysúvací schodík určený na nastupovanie.         

Mesto chce týmto krokom zlepšiť dostupnosť sociálnych služieb pre imobilných a zdravotne znevýhodnených občanov. "Nová prepravná služba prispeje k zvýšeniu kvality života občanov so zdravotným znevýhodnením. Vďaka nej budú mať lepšiu dostupnosť k dôležitým službám a aktivitám, ktoré sú nevyhnutné nielen pre ich každodenné fungovanie, ale aj k ich sociálnemu začleneniu. Preprava bude financovaná z rozpočtu mesta, čím sa zabezpečí udržateľnosť projektu aj v nasledujúcich rokoch," povedal primátor Peter Fiabáne.         

Po schválení dotácie je ďalším krokom vyhlásenie verejného obstarávania. Radnica očakáva, že proces potrvá do konca roka 2024.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.05.2016
Žilinský kraj vybuduje nové športoviská a podporí šport v školách
Žilinská župa rozdelila 40-tisíc eur pre 24 projektov stredných škôl v pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja.
viac
23.11.2017
Nové žilinské trolejbusy boli slávnostne spustené do prevádzky
Mesto Žilina v spolupráci s Dopravným podnikom mesta Žiliny s. r. o. dbá o kvalitu cestovania mestskou hromadnou dopravou (MHD) a neustále sa snaží zvyšovať jej úroveň. Aj z tohto dôvodu sa začalo v roku 2012 s obnovou vozidlového parku MHD a pokračuje sa s ňou dodnes.
viac
23.11.2020
Žilina pokračuje v obnove zastávok MHD, pribudne aj jedna nová
Mesto Žilina pokračuje v rekonštrukcii zastávok mestskej hromadnej dopravy (MHD). Od apríla budúceho roku v rámci druhej etapy prác obnoví päť zastávok na uliciach Komenského, Mateja Bela a Pod hájom.
viac
15.02.2023
Obedy pre seniorov budú v meste rozvážať na nových elektromobiloch
Obedy pre seniorov budú v Žiline rozvážať na dvoch nových elektromobiloch. Radnica získala na ich nákup finančný príspevok z nórskych grantov. Informovala o tom hovorkyňa mesta Žilina Barbora Zigová.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.35 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.05 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.60 %