Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
15.05.2023 11:40

Imaginácie opäť ponúknu v centre mesta rozprávkový príbeh


Banner.


Divadelná show s názvom Imaginácie - kúzelný majáles sa v košickom Mestskom parku a na Hlavnej ulici uskutoční 26. a 27. mája. Diváci si tak opäť budú môcť pozrieť rozprávkový príbeh, ktorý sa odohráva na viacerých scénach.


Košické Imaginácie boli v minulosti stavané ako umelecká produkcia pod holým nebom, ktorá kooperuje s konkrétnym prostredím a združuje desiatky účinkujúcich. Rok 2023 znamená podľa organizátorov návrat k pôvodnému veľkolepému predstaveniu.

"Keďže je to presne desať rokov, odkedy sa Košice stali Európskym hlavným mestom kultúry a Imaginácie boli jeden z kľúčových projektov, chceli by sme si to tak trochu pripomenúť," uviedla organizátorka podujatia Ľuba Blaškovičová.

Imaginácie vťahujú divákov do sveta fantázie, snov a kúziel pomocou vzdušnej akrobacie, tanca, spevu, hudby, ohňovej show, nadrozmerných bábok, chodúliarov, žonglérov a nových vizuálnych techník. "Vyše 100 účinkujúcich čaká neľahká úloha, pretože, hoci každý príde s tým svojím 'kúskom' do skladačky, spoločne musia za pár dní naskúšať celé predstavenie tak, aby dokopy vytvorilo príbeh," konštatovala Blaškovičová. Autori zvolili tému z veľkej časti rozprávkovú, no ich ambíciou je aj reflektovať súčasné dianie vo svete.

Oba večery sa diváci prenesú späť v čase a ocitnú sa v prvej polovici 20. storočia, v ére swingu, keď sa po košickom korze prechádzali elegantné páry. "Úvodná scéna sa bude odohrávať na Hlavnej ulici, kde chceme pristaviť aj historickú električku a radi privítame všetkých, ktorí sa radi 'hrajú' v dobovom oblečení," uviedla autorka scenára Kristína Raševová. Druhá časť predstavenia sa odohrá v Mestskom parku po zotmení, kde sa budú diváci spolu s účinkujúcimi presúvať po jednotlivých častiach. Dokopy ich čaká sedem hracích plôch a veľkých obrazov.

Pozvánky v podobe hudobných, žoglérskych a tanečných "chuťoviek" si budú môcť pozrieť diváci aj v iných mestách kraja, a to vo štvrtok v Michalovciach, v piatok (12. 5.) v Trebišove, 18. mája v Spišskej Novej Vsi a 19. mája v Rožňave, vždy po 17.00 h.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.12.2018
Výzvy na rok 2019 sú vyhlásené
V Košickom kraji vyhlásili výzvy na podporu rozvoja turizmu pre rok 2019. Na podporu projektov rozvíjajúcich cestovný ruch v Košickom kraji pôjde v budúcom roku 120-tisíc eur.
viac
11.05.2020
KSK chce zrekonštruovať most nad železničnou traťou za obcou Kluknava
Most nad železničnou traťou Košice - Žilina za obcou Kluknava v okrese Gelnica plánuje Košický samosprávny kraj (KSK) zrekonštruovať, aktuálne vyhodnocuje ponuky predložené v rámci verejného obstarávania.
viac
10.09.2021
Prešovský kraj v rámci Európskeho týždňa mobility podporí ekologickú dopravu
Prešovský samosprávny kraj sa aj tento rok zapojí do Európskeho týždňa mobility. Aktivity, ktoré pripravuje, majú motivovať jednotlivcov, aby cestovali ekologickejšie a vymenili auto za bicykel, vlaky, autobusy alebo aj chôdzu.
viac
09.01.2023
Na Kojšovskú hoľu začne od soboty premávať skibus s rozšírenou ponukou
Na Kojšovskú hoľu začne od soboty (14. 1.) premávať z parkoviska Zlatá Idka skibus. Vypravovať ho budú pravidelne počas víkendových a prázdninových dní. Informovala o tom krajská organizácia cestovného ruchu Košice Región Turizmus (KRT).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %