Piatok 03.05.2024
Dnes má meniny 
Galina
°C
15.12.2023 07:55

HZS je posilnená o nové záchranné terénne vozidlá


Ilustračná snímka z odovzdávania vozidiel pre Horskú záchrannú službu.


Minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok odovzdal vo štvrtok (14. 12. 2023) v Bratislave 21 kusov nových záchranných, terénnych vozidiel a štvorkoliek pre Horskú záchrannú službu (HZS). Ide o modernizáciu technického vybavenia HZS, ktorá výrazne zlepšuje mobilitu horských záchranárov.


Celkovo bude HZS vybavená 63 kusmi novej automobilovej techniky za viac ako 2,5 milióna eur.

Zlepšenie mobility príslušníkov HZS pri realizácii služobných zásahov je kľúčová a má priamy vplyv na schopnosti horských záchranárov pri zachraňovaní ľudských životov a pri ochrane ich zdravia v horských oblastiach za každého počasia, v každom ročnom období. Rezort vnútra v rámci projektu „Posilnenie intervenčných kapacít Horskej záchrannej služby“ financovaného z Operačného programu Kvalita životného prostredia preto obstaral pre potreby Horskej záchrannej služby - 63 kusov automobilovej techniky spolu za 2 631 168 eur s DPH.

Ide o 14 ks terénnych záchranných vozidiel Toyota Land Cruiser s príslušenstvom, 10 ks veliteľských vozidiel SUV Kia Sportage HEV s príslušenstvom, 10 ks záchranných SUV Kia Sportage s príslušenstvom, 14 ks terénnych štvorkoliek Can-Am Outlander MAX XT-P 1000 s príslušenstvom a 15 ks snežných skútrov Lynx 69 Ranger Alpine s príslušenstvom vhodných do vysokohorského prostredia v lyžiarskych strediskách.

Motorové vozidlá budú slúžiť v jednotlivých oblastných strediskách Horskej záchrannej služby už v priebehu tejto zimy, čím sa zrýchli a skvalitní horská záchrana na Slovensku.

 „Som rád, že modernizácia technického vybavenia Horskej záchrannej služby uľahčí a urýchli našim horským záchranárom výjazdy do ťažko dostupných terénov. Bez horských záchranárov by sa totiž mnohí turisti z hôr už možno nevrátili, povedal minister vnútra Matúš Šutaj Eštok.

„Nadobudnutie novej techniky prostredníctvom operačného projektu Kvalita životného prostredia bola zdĺhavá cesta a sme radi, že Horská záchranná služba nadobudla úplne nové kusy techniky, ktoré nám okamžite začnú pomáhať v teréne. Nejedná sa len o zachraňovaných, ale aj o bezpečie našich príslušníkov, ktoré je veľmi dôležité, aby záchranné akcie mohli byť úspešné,“ dodal riaditeľ Horskej záchrannej služby Marek Biskupič.

Autor: (ts-MV SR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.05.2016
Málotriedky, nespĺňajúce podmienku minimálneho počtu, nezaniknú
Zabezpečí to rýchla novela školského zákona, ktorú dnes (25. 5.) schválila vláda SR.
viac
30.09.2018
Niektoré zákony v Slov-Lexe budú aj v jazykoch menšín
Niektoré zákony, aj ten základný - Ústava SR, budú čoskoro na portáli www.slov-lex.sk aj v jazyku národnostných menšín. Okrem ústavy pôjde napríklad o zákony týkajúce sa problematiky menšín. Zverejnené budú v maďarskom, rómskom, českom, rusínskom a nemeckom jazyku.
viac
25.03.2019
Nové hasičské sanitky budú pomáhať v každom kraji
Hasiči v každom kraji Slovenska budú mať k dispozícii sanitné automobily s profesionálnou výbavou na poskytnutie predlekárskej prvej pomoci.
viac
12.12.2019
HZS má desať nových terénnych vozidiel i prívesné kynologické vozíky
Horská záchranná služba (HZS) má desať nových terénnych vozidiel. Odovzdala jej ich v stredu v Bratislave ministerka vnútra Denisa Saková. Osem prívesných kynologických vozíkov na prepravu psov má HZS rozdistribuovaných už od minulého týždňa po jednotlivých oblastných strediskách.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %