Streda 17.04.2024
Dnes má meniny 
Rudolf, Rudolfa
°C
24.09.2020 07:40

HZS bude môcť pokutovať nezodpovedných návštevníkov ferrát


Ilustračná snímka: (tasr).


Zástupcovia mesta sa stretli s príslušníkmi Horskej záchrannej služby (HZS), aby spoločne diskutovali o vysokom počte zásahov záchranárov na ferratách.


Výsledkom pondelkového (21. 9.) rokovania je spoločný postup v rozsiahlejšej informačnej kampani o bezpečnom pohybe v horách, ale aj prijatie všeobecného záväzného nariadenia mesta (VZN), vďaka ktorému bude môcť HZS nezodpovedných turistov pokutovať. O výsledku stretnutia informovala zástupkyňa primátora Kremnice Iveta Cefferová.      

Príslušníci Horskej záchrannej služby a predstavitelia mesta Kremnica spoločne diskutovali o tom, ako možno čo najefektívnejšie predchádzať zraneniam a následným zásahom horských záchranárov na ferratových cestách na Skalke. Stretnutie iniciovali ešte minulý týždeň horskí záchranári po opakovaných zásahoch v priebehu niekoľkých dní.      

Cefferová po stretnutí s HZS potvrdila, že mesto prijme VZN správania sa a pohybu v horskom prostredí, ktoré bude obsahovať aj základné pravidlá pre návštevníkov ferrát. Príslušníci HZS vďaka tomu budú môcť sankciovať tých návštevníkov, ktorí tieto pravidlá dodržiavať nebudú. Na ferratové cesty obtiažnosti E a F, kde prichádza k zásahom HZS najčastejšie, budú navyše po novom odporúčané celotelové úväzy.      

Súčasťou dohody je aj informačná kampaň. Mesto chce k jednotlivým ferratám osadiť viac tabúľ s informáciami o jednotlivých trasách a ich obtiažnosti, a to najmä k ferratám kategórie E a F. V rámci kampane chce mesto spoločne s horskými záchranármi pripraviť aj inštruktážne video, ktoré by na sociálnych sieťach turistov informovalo o bezpečnom pohybe na ferratách.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.10.2019
V horách a na svahoch bude zasahovať nová jednotka Horskej záchrannej služby
Od októbra turistom v horách a na lyžiarskych svahoch pomôže nová organizačná zložka Horskej záchrannej služby, bezpečnostno-operatívna jednotka (BOJ).
viac
16.05.2020
Vysoké Tatry sa pripravujú na letnú sezónu
Vysoké Tatry sa pripravujú na letnú sezónu. Predbežne boli na toto obdobie všetky hudobné a športové podujatia zrušené či termíny posunuté na neurčito, ale niektoré z nich sa realizovať budú.
viac
23.07.2020
Horská záchranná služba má novú aplikáciu, ktorá má pomôcť turistom
Horská záchranná služba (HZS) spustila novú aplikáciu, pomocou ktorej si môžu turisti privolať pomoc jedným tlačidlom.
viac
13.11.2023
Deň Horskej záchrannej služby za účasti prvej štátnej tajomníčky L. Kurilovskej
Horská záchranná služba ako základná zložka Integrovaného záchranného systému pripravila v sobotu 11. novembra 2023 pre širokú verejnosť Deň HZS, ktorý sa konal v Oravskej Polhore.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %