Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
13.11.2023 07:50

Deň Horskej záchrannej služby za účasti prvej štátnej tajomníčky L. Kurilovskej


Snímka zdroj MV SR


Horská záchranná služba ako základná zložka Integrovaného záchranného systému pripravila v sobotu 11. novembra 2023 pre širokú verejnosť Deň HZS, ktorý sa konal v Oravskej Polhore.


Cieľom bolo priblížiť širokej verejnosti náročnú prácu horských záchranárov, ktorí často v ťažko dostupnom teréne za každého počasia nasadzujú vlastné životy pri záchrane iných ľudských životov a zdravia. Podujatie otvorila prvá štátna tajomníčka MV SR Lucia Kurilovská.

Od nepamäti boli slovenské hory, lesy a príroda obľúbeným miestom oddychu a trávenia voľného času. Hoc sú slovenské hory miestom, kde si človek môže zregenerovať sily a dočerpať energiu, aj v týchto miestach pri nedodržiavaní istých bezpečnostných pravidiel môže dochádzať k rôznym úrazom, pádom, poraneniam. V týchto prípadoch okamžite nastupujú a začínajú svoju záchrannú misiu horskí záchranári, často s pomocou psovodov, či leteckej pomoci vo dnes, v noci, v lete, v zime, za dažďa, silného sneženia, počas mrazov. „Vnímam, že úloha horských záchranárov je mimoriadne dôležitá, ba priam nezastupiteľná. Chcem vás podporiť v tom čo robíte a poďakovať vám za vašu prácu. Horská záchranná služba má v spoločnosti nezastupiteľné miesto a o kvalite vašej práce hovorí aj fakt, že ste aj v zahraničí rešpektovanou a profesionálmi uznávanou organizáciou,“ povedala 1. štátna tajomníčka MV SR Lucia Kurilovská.

Horská záchranná služba je štátna rozpočtová organizácia pôsobiaca na území Slovenska, ktorá tento rok oslávila svoje dvadsiate výročie. Aktuálne ju tvorí približne 150 príslušníkov, ktorí majú pracoviská rozdelené do šiestich oblastných stredísk v našich pohoriach. Deň HZS bol v sobotu nabitý špeciálnymi ukážkami práce záchranárov. Občania si mohli pozrieť ako vyzerá letecká, kynologická, jaskynná či pozemná záchrana človeka v núdzi v horách.

„Naša práca je náročná, nedá sa tu hovoriť o bežnom povolaní, byť horský záchranár je vlastne životný štýl. Pohyb v horskom teréne si vyžaduje veľmi dobrú fyzickú kondíciu, zručnosti horolezca, lyžiara ale aj mentálnu odolnosť a vedomosti zo zdravovedy, preto sa i neustále vzdelávame,“ povedal riaditeľ HZS Marek Biskupič.

Štátna tajomníčka rezortu vnútra Lucia Kurilovská poďakovala horským záchranárom za ich obetavosť, nasadenie i prácu. „Ste akýsi naši horskí anjeli vždy pripravení pomôcť.  Prajem vám pevné zdravie, veľa úspechov, sily, odvahy do ďalších dní a rokov, a čo najviac úspešných zásahov s dobrým koncom,“ dodala L. Kurilovská.

Autor: (ts-MV SR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.10.2019
V horách a na svahoch bude zasahovať nová jednotka Horskej záchrannej služby
Od októbra turistom v horách a na lyžiarskych svahoch pomôže nová organizačná zložka Horskej záchrannej služby, bezpečnostno-operatívna jednotka (BOJ).
viac
20.12.2019
Platy hasičov a členov Horskej záchrannej služby sa od nového roka zvýšia
Platy príslušníkov Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) a Horskej záchrannej služby (HZS) sa od nového roka zvýšia o desať percent. Návrh Ministerstva vnútra (MV) SR v stredu schválila vláda.
viac
23.07.2020
Horská záchranná služba má novú aplikáciu, ktorá má pomôcť turistom
Horská záchranná služba (HZS) spustila novú aplikáciu, pomocou ktorej si môžu turisti privolať pomoc jedným tlačidlom.
viac
24.09.2020
HZS bude môcť pokutovať nezodpovedných návštevníkov ferrát
Zástupcovia mesta sa stretli s príslušníkmi Horskej záchrannej služby (HZS), aby spoločne diskutovali o vysokom počte zásahov záchranárov na ferratách.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %