Sobota 28.09.2024
Dnes má meniny 
Václav
°C
19.06.2024 12:15

Hviezdoslavov Kubín má 70 rokov


Obrázok zdroj: Žilina SP21


Vyše 300 súťažiacich v umeleckom prednese poézie a prózy sa predstaví na tohtoročnom celoštátnom kole súťaže a prehliadky Hviezdoslavov Kubín. Podujatie sa koná od utorka v Dolnom Kubíne.


TASR o tom informoval Ľudovít Andrejo z Národného osvetového centra (NOC) s tým, že súťaž v máji oslávila 70. výročie vzniku. "Vystúpenia detských recitátorov, otvorenie a záver Hviezdoslavovho Kubína budú komponované do recitátorských blokov v réžii Judity Sadílekovej. Moderátorky programov budú Veronika Mészárosová a Vanesa Hagyungová, detské programy bude hudobne sprevádzať Matej Topoľovský," priblížil Andrejo. V záverečnom poetickom programe vystúpi Spevácky zbor Úsmev z Prievidze.        

Organizátori sľubujú prekvapenia v sprievodnom programe, napríklad besedy s Milou Haugovou a Veronikou Dianiškovou či workshopy. NOC pripravuje aj premiéru filmu Päť tvárí prednesu o piatich pedagogičkách, ktoré pripravujú deti na súťaž Hviezdoslavov Kubín. "Sedemdesiate výročie oslávime aj spomienkovým večerom pod názvom Zvuky mojej citnej lýry. Zaujímavosťou bude aj prenesená a znovu premiérovaná výstava pod názvom Hľadám sa, hľadám..., ktorá bola vytvorená pri príležitosti stého výročia úmrtia Pavla Országha Hviezdoslava," dodal Andrejo.        

Vyhlasovateľom, odborným garantom Hviezdoslavovho Kubína je NOC, hlavným organizátorom podujatia Mestské kultúrne stredisko v Dolnom Kubíne. V súvislosti s oslavou 70. výročia Hviezdoslavovho Kubína pripravujú aj publikáciu, ktorá priblíži jeho dejiny. Plánovaný termín vydania je december 2024.

 

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.03.2017
Okresné kolo súťaže Hviezdoslavov Kubín
Malokarpatské osvetové stredisko v Modre bude od stredy hostiť víťazov obvodných súťaží a prehliadok Hviezdoslavovho Kubína 2017. V stredu sa predstavia tí najlepší recitátori z okresu Bratislava III a IV a štvrtok bude patriť okresom Bratislava I, II a Malackám, Sencu a Pezinku.
viac
20.03.2017
Mladí mechatronici v Trnave dokážu pripravenosť na povolanie
Stredoškoláci sa koncom marca stretnú v Trnave. V poradí piaty ročník súťaže Mladý mechatronik bude priestorom na ukážky vedomostí, zručností a samozrejme pripravenosti na povolanie.
viac
23.11.2018
Dubnická priemyslovka oslavuje sedemdesiatku
Stredná priemyselná škola v Dubnici nad Váhom v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja oslávi okrúhle 70. výročie svojho založenia. Vychovala hokejistu Mária Bližňáka i súčasného župana Jaroslava Bašku.
viac
06.05.2024
Organizované archívnictvo si pripomína svoje 70. výročie
Pri príležitosti 70. výročia organizovaného archívnictva na Slovensku pripravil rezort vnútra a jeho Štátny archív v Trnave v spolupráci s Mestom Trnava a Spolkom trnavských historikov SHS pri SAV Tyrnavia odborný seminár Archívy a ich miesto v našej spoločnosti,
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.35 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.05 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.60 %