Piatok 17.05.2024
Dnes má meniny 
Gizela
°C
25.03.2022 11:40

Humenné sa bude uchádzať o titul Mesto kultúry 2024


Na archívnej snímke Námestie slobody v Humennom. Snímka zdroj: (tasr).


Mesto Humenné má záujem uchádzať sa o titul Mesto kultúry 2024. Prípravu a realizáciu projektu podporovaného Fondom na podporu umenia (FnPU) uskutočňuje s občianskym združením Kultúrna iniciatíva Humenné.


Zástupcovia samosprávy ambíciu oznámili médiám vo štvrtok pred začiatkom dvojdňového praktického seminára k organizovaniu veľkých kultúrnych projektov.

Ako sa vyjadril primátor Miloš Meričko, projekt by mohol byť pre mesto "štartovacou čiarou". "Je to príležitosť doniesť kvalitu a naštartovať mesto či región k výraznejšiemu kultúrnemu rozvoju. Znamená to tiež výzvu priniesť kvalitný obsah, ktorý urobí z Humenného a okolitého regiónu príťažlivé miesto pre návštevníkov z celého Slovenska i okolitých krajín," uviedol. Podľa neho by podujatie mohlo byť aj príležitosťou pre rodákov, ktorí z mesta v minulosti odišli, aby sa doň opäť vracali či sa v ňom usadili natrvalo. Samospráva má zámer, v prípade úspechu kandidatúry, v neskoršej fáze projektu zapojiť doň aj mestá Medzilaborce a Snina, s ktorými v minulosti tvorilo jeden administratívny celok.

"V dnešnej ťažkej dobe, keď nás množstvo tém rozdeľuje, je tento projekt, kultúra, médiom, ktoré nás môže spájať," podotkol na brífingu viceprimátor Ondrej Babjarčík, ktorý je zároveň patrónom projektu.

Podľa slov Jany Mikitkovej, ktorá sa podieľala na rovnakom projekte Banskej Štiavnice, je najbližšou úlohou realizačného tímu zistiť nedostatky, ktoré Humenné v oblasti kultúry má, a tiež hľadať spôsoby, ako na kultúrne podujatia prilákať ľudí, ktorí o ne dosiaľ záujem neprejavovali. Súčasťou plánovania aktivít sa má stať aj zohľadňovanie environmentálneho prístupu.

V prípade úspechu v prvom nominačnom kole získa mesto od FnPU 10.000 eur na prípravu projektov, v nasledujúcej fáze podporuje FnPU celoročné aktivity sumou 300 000 eur. Samospráva sa na nich bude podieľať spolufinancovaním vo výške 20 percent.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.03.2019
Stará Ľubovňa chce uspieť v boji o titul Mesto kultúry 2020
Stará Ľubovňa sa uchádza o titul Mesto kultúry 2020. V rámci dotačného programu Fondu na podporu umenia (FPU) sa spolu s Novými Zámkami a Spišskou Novou Vsou dostala do finálovej trojice.
viac
01.04.2021
Revúca sa chce stať Mestom kultúry 2022
Oživiť verejné priestory Revúcej a jej partnerských obcí v Gemeri cez umenie a kultúru je cieľom kandidatúry tohto okresného sídla na Mesto kultúry 2022.
viac
05.11.2021
Bez Trenčianskych Teplíc by to nešlo
Finálový boj Trenčína o titul Európske hlavné mesto kultúry vrcholí.
viac
26.02.2024
Humenné sa pripravuje na projekt Mesto kultúry 2024
Mesto Humenné pracuje na prípravách projektu Humenné - mesto kultúry 2024. Počítajú s celkovými investičnými výdavkami vo výške 47.000 eur. TASR o tom informoval Marián Škuba z tlačového referátu s tým, že financie budú rozdelené medzi viaceré aktivity.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %