Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
12.01.2022 09:35

Hromadné podujatia sa po novom budú deliť do troch skupín podľa rizikovosti


Ilustračná snímka.


V závislosti od rizikovosti sú následne určené maximálne limity účastníkov. Vyplýva to z vyhlášky k organizácii hromadných podujatí, ktorá nadobudne účinnosť 12. januára. Informovala o tom hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Daša Račková.


Prvú skupinu tvoria nízkorizikové podujatia. V nich budú musieť mať účastníci prekryté horné dýchacie cesty respirátorom, platí zákaz konzumácie pokrmov a nápojov, povinné sedenie. Hromadné podujatie prebieha bez spevu a bez povzbudzovania. Podmienkami je režim OP a najviac 50 percent kapacity priestoru alebo maximálne 100 osôb. Medzi nízkorizikové podujatia možno zaradiť kino bez konzumácie jedál a nápojov v sále, bohoslužby bez spevu alebo divadelné predstavenie bez občerstvenia.

Druhú skupinu tvoria stredne rizikové podujatia, pričom účastníci hromadného podujatia majú prekryté horné dýchacie cesty respirátorom a na podujatí je fixné sedenie alebo státie. K podmienkam patrí režim OP a najviac 25 percent kapacity priestoru alebo maximálne 100 osôb. Medzi stredne rizikové podujatia možno zaradiť kino s konzumáciou jedál v sále, športové podujatia s divákmi, bohoslužby so spevom a podobne.

Vysokorizikové podujatia tvoria tretiu skupinu.  Ide o hromadné podujatia v prevádzke verejného stravovania alebo iné, ktoré nespadá do nízko alebo stredne rizikových podujatí. Podmienky sú režim OP, maximálne 20 osôb a povinný zoznam účastníkov. Medzi vysokorizikové hromadné podujatia možno zaradiť oslavy, večierky, svadby, kary, diskotéky v prevádzkach a podobne.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.11.2020
Prevádzky kultúrnych inštitúcií sa môžu otvoriť od 16. novembra
Divadlá, kiná a koncertné sály sa môžu od pondelka 16. novembra otvoriť opäť pre verejnosť.
viac
09.01.2021
ÚVZ vydal ďalšiu vyhlášku k obmedzeniam prevádzok a hromadných podujatí
Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky vydal novú vyhlášku, ktorou sa nariaďujú opatrenia pri ohrození verejného zdravia k obmedzeniam prevádzok a hromadných podujatí s účinnosťou od 11. januára 2021.
viac
23.01.2021
Vyhláška ÚVZ k obmedzeniam prevádzok a hromadných podujatí
Združenie miest a obcí Slovenska dáva do pozornosti novú vyhlášku Úradu verejeného zdravotníctva Slovenskej republiky k k obmedzeniam prevádzok a hromadných podujatí.
viac
16.02.2022
Nadácia Bratislavy podporí kultúrne podujatia v hlavnom meste
Nadácia mesta Bratislavy podporí kultúrny život, do 15. marca preto otvorila výzvy pre kultúrne podujatia. O granty sa môžu uchádzať neziskové mimovládne organizácie, súkromné spoločnosti aj fyzické osoby – podnikatelia.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %