Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
11.11.2023 05:10

Hriňová: O sadzbách daní aj poplatkov za odpad sa rozhodne v decembri


Budova Mestského úradu v Hriňovej


Návrhom na zvýšenie sadzby miestnych daní a poplatkov za komunálne odpady sa budú hriňovskí poslanci zaoberať na decembrovom zasadnutí mestského zastupiteľstva.


V Hriňovej v Detvianskom okrese totiž zatiaľ nevedia, či ich v novom roku upravia. TASR to potvrdil primátor Stanislav Horník.         

Keďže nie je známy rozpočet verejnej správy, je podľa neho náročné predvídať, s akými príjmami budú hospodáriť obce a mestá v nasledujúcich rokoch. "Nateraz by sme boli veľmi radi, ak by sme nemuseli meniť výšku miestnych daní," objasnil.         

Ako ďalej uviedol, na výšku poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady bude mať vplyv zavedenie alebo odloženie povinnosti mechanicko-biologickej úpravy odpadov pred ich skládkovaním.         

Mesto zvýšilo sadzby miestnych daní vlani. Samospráva ich upravila v súvislosti so stavbami, pozemkami a daňami z bytov po viac ako desaťročí. Po rokoch sa museli v Hriňovej rozlúčiť s nulovou sadzbou dane z poľnohospodárskych pozemkov. "Upravené boli aj za užívanie verejného priestranstva, predaj na trhovisku, ambulantný predaj a dane z ubytovania," zdôraznil vlani primátor. Dôvodov zvyšovania bolo v minulom roku podľa neho viac. Boli to napríklad vládne opatrenia, zavedenie daňového bonusu, výpadok dane z príjmov i zavedenie nových legislatívnych povinností.

 

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.01.2018
Ombudsmanka sa obrátila na ÚS - deti nemôžu byť viazané platiť za odpad
Verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová sa obrátila na Ústavný súd (ÚS) SR s návrhom o posúdenie súladu zákona o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady s ústavou.
viac
27.12.2018
Za vývoz komunálneho odpadu si obyvatelia v budúcom roku priplatia
Za odvoz komunálneho odpadu si obyvatelia Žiaru nad Hronom v budúcom roku priplatia. Žiarski poslanci odsúhlasili 22-percentné navýšenie poplatku za zmesový komunálny odpad.
viac
05.11.2019
Žilina chce kompenzovať menšie príjmy nárastom daní a poplatkov
Mesto Žilina chce pomalší rast príjmov a väčšie výdavky kompenzovať v budúcoročnom rozpočte nárastom sadzieb miestnych daní a poplatkov. Podľa hovorcu mesta Vladimíra Miškovčíka zaťažia prijaté vládne opatrenia budúcoročný rozpočet mesta Žilina sumou približne päť miliónov eur.
viac
03.01.2023
Obyvatelia mesta zaplatia viac za nehnuteľnosti, odpad i psy
Obyvatelia Fiľakova zaplatia v roku 2023 za nehnuteľnosti, odpad či psy viac. Samospráva pre zvýšené náklady a infláciu pristúpila k zvýšeniu viacerých miestnych daní a poplatkov, poslanci mesta zmeny schválili na decembrovom zasadnutí mestského zastupiteľstva (MsZ).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %