Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
13.05.2019 08:35

Hrčka: Do materských škôl bude prijatá väčšina petržalských detí


Ilustračná snímka Petržalka.sk


Podľa čísel, ktoré máme k dispozícii to vyzerá tak, že 9 z 10 detí, ktorých rodičia majú trvalý pobyt v Petržalke a dosiahnu k 31. 8. 2019 vek 3 roky, budú mať miesto v niektorej z petržalských škôlok.


Z doterajších viac ako 1620 unikátnych žiadostí (1328 petržalských a cca 292 nepetržalských detí) je 952 detí, ktoré majú trvalý pobyt v Petržalke a k 31.08.2019 dovŕšia vek 3 roky.

Vzhľadom na to, že predpokladáme, že v MČ Bratislava-Petržalka budeme mať k dispozícii 852 voľných miest a evidujeme k dnešnému dňu cca 150 odkladov povinnej školskej dochádzky, v MŠ budeme môcť umiestniť skoro 90% detí, ktoré spĺňajú kritérium trvalého pobytu a k 31.08.2019 dovŕšia vek 3 roky.

Na naše škôlky sa prihlásilo približne toľko detí ako v minulosti, ale tento rok sme zmenili filozofiu a našim riaditeľkám sme odporučili držať sa striktne dvoch pravidiel: 1. Dieťa musí mať trvalý pobyt v Petržalke (to znamená, že ho mal aj k 1.1.2019) a 2. musí k 31.8.2019 dovŕšiť vek 3 roky. Ak sa budú riaditeľky držať týchto dvoch pravidiel, podľa našich prepočtov by mali dostať miesto v škôlke takmer všetky deti.

Riaditeľky materských škôlok sú síce pri výbere detí autonómne, no Mestská časť je ich zriaďovateľom a veľmi dôrazne budeme odporúčať, aby boli dodržiavané tieto dve pravidlá. Chceme, aby platili rovnaké pravidlá pre všetkých a aby bol výber detí maximálne transparentný a pre každého zrozumiteľný. Práve kvôli tomuto som sa rozhodol stretnúť s každou jednou riaditeľkou a vysvetliť jej moju filozofiu, prečo by mali byť preferované deti, ktoré sú z Petržalky a ktoré už dovŕšili vek troch rokov. V minulosti bol výber detí selektívny a rodičia neprijatých detí často nerozumeli, prečo práve jeho dieťa neprijali. Mestská časť totiž dostáva peniaze od štátu za rodičov, ktorí mali prihlásený trvalý pobyt a práve tieto peniaze potom môžeme používať na mzdy personálu, opravy či rekonštrukcie.

Veríme, že všetky riaditeľky našich materských škôl sa budú riadiť týmto pravidlom a prvýkrát budeme mať do škôlok prijaté takmer všetky deti z Petržalky vo veku nad tri roky.

 

 

 

Autor: (ts-Petržalka-Mária Halašková, oddelenie komunikácie s verejnosťou


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.05.2019
MZSR: Predložilo návrh, aby do škôlok prijímali len zaočkované deti
Návrh zákona, podľa ktorého by do predškolského zariadenia mohlo byť prijaté len také dieťa, ktoré sa podrobilo povinnému pravidelnému očkovaniu zodpovedajúcemu príslušnému veku podľa očkovacieho kalendára, sa nachádza v medzirezortnom pripomienkovom konaní.
viac
11.07.2019
Dúbravka prijala do materských škôl všetky trojročné dúbravské deti
Bratislavská Dúbravka prijala do svojich materských škôl (MŠ) od nového školského roka 239 detí. Zo 434 prihlásených detí ostalo neprijatých 195, mestskej časti sa však podarilo prijať všetky deti z Dúbravky, ktoré do septembra 2019 dovŕšia tri roky.
viac
31.01.2020
Petržalka predstavila nový projekt „Spoločne EKO“
Projekt „Spoločne EKO“, ktorý inicioval starosta mestskej časti Petržalka Ján Hrčka, sa zameriava na posilnenie osvety v oblasti trvalo udržateľného rozvoja na pôde materských škôl.
viac
09.05.2020
Pre deti rodičov z prvej línie už fungujú v BBSK dve škôlky
Po službe opatrovania detí priamo v domácnostiach pomáha Banskobystrický samosprávny kraj aj pri otváraní škôlok pre deti zdravotníckeho personálu a záchranných zložiek. V Banskej Bystrici už takto fungujú dve súkromné zariadenia, župa oslovila s ponukou spolupráce aj mestá a obce.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %