Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
28.02.2024 05:05

Hrad Beckov je prvým na Slovensku, ktorý spustí zber zálohovaných obalov


Hrad Beckov, snímka zdroj: Teraz.sk


Triedenie odpadu a zber zálohovaných obalov je jednou z noviniek, ktorú v tomto roku pripravili pre návštevníkov hradu Beckov. Informoval o tom riaditeľ neziskovej organizácie Hrad Beckov Peter Pastier.


Návštevníci podľa neho tento rok nájdu na hrade nové odpadové nádoby v tvare dubových sudov, ktoré slúžia na zber triedeného odpadu (kovy, plasty, komunálny odpad).         

"Hrad Beckov v spolupráci so Správcom zálohového systému myslí nielen na triedenie odpadu, ale aj na zber zálohovaných obalov. Návštevníci hradu tak môžu vrátiť prázdne zálohované obaly späť do systému vhodením do označených košov a zároveň prispieť hodnotou zálohy na rozvoj hradu," uviedol Pastier.         

Ako dodal, zabraňujú tak vzniku voľne pohodeného odpadu a podporujú separovanie vyzbieraného materiálu. "Táto služba bola uvedená minulý rok v národných parkoch. Hrad Beckov je prvým hradným areálom, ktorý bude v roku 2024 ponúkať aj túto službu svojim návštevníkom. Zároveň veríme, že pilotnou spoluprácou pre tento typ miesta inšpirujeme aj ostatné kultúrne pamiatky Slovenska," doplnil Pastier.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.10.2017
Vo Zvolene otvorili prvý prírodný cintorín na Slovensku
Vo Zvolene vznikla Záhrada spomienok, prvý prírodný cintorín na Slovensku. Za projektom stojí Centrum etickej a environmentálnej výchovy Živica i Andrea Uherková a Monika Suchánska, absolventky Sokratovho inštitútu.
viac
08.07.2020
Ľudia počas korony triediť nezabudli, dokonca triedili viac
Triedený zber na Slovensku v čase prvej vlny vlády koronavírusu nezaznamenal pokles alebo nezáujem. Naopak, v obciach a mestách OZV ENVI - PAK sa v prvom štvrťroku 2020 množstvo vytriedených KO zvýšilo oproti porovnateľnému obdobiu roku 2019.
viac
26.08.2020
Koniec prázdnin bude patriť očiste prírody
Posledné prázdninové dni budú na Slovensku a v Česku patriť očiste prírody, vyzýva na to aj iniciatíva #niesomprasa.
viac
24.05.2021
ZMOS sumarizuje stopy Alexandra Dubčeka v mestách a obciach
Združenie miest a obcí Slovenska chce zadokumentovať pamätníky, busty, pamätné tabule, kultúrne a spoločenské inštitúcie, školy, budovy, námestia aj ulice, ktoré v našich samosprávach nesú meno Alexandra Dubčeka. Súvisí to s prípravami jedinečnej publikácie k 100. výročiu jeho narodenia.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %